Login za korisnike

I živjeli su sretno…?

Četiri princa bez bijelog konja pitaju se postoje li danas sretni završeci.

***

Tekst Nine Horvat I živjeli su sretno...? prvo je izveden na DeSADU vol 3, javnim čitanjima tekstova studenata dramaturgije. Čitanje je režirala Frana Marija Vranković. Pola godine kasnije s istom su glumačkom ekipom napravile predstavu za 8. KRADU – Kazališnu reviju Akademije dramske umjetnosti. Predstava je u novoj, poboljšanoj verziji stalno adresu našla na sceni Pučkog otvorenog učilišta Velike Gorice. Autorskoj ekipi pridružile su se kostimografkinja Petra Dančević i scenografkinja Marta Crnobrnja a četiri princa utjelovljuju Adrian Pezdirc, Ivan Bošnjak, Ivan Magud i Filip Vidović.

I živjeli su sretno...? kroz bezbrižno čavrljanje četiri princa, bez bijelog konja, koja žive u modernom svijetu, dekonstruira bajku, sretne završetke i poznatu sintagmu “I živjeli su sretno do kraja života!”. Tekst je pisan iz muške perspektive. Jedini likovi su prinčevi - oni koji se pojave tek na kraju i često nemaju čak ni ime i nitko ih ništa ne pita.

Zapleti iz bajki preuzeti su iz verzija Charlesa Perraulta i braće Grimm, ne iz animiranih filmova koji su u potpunosti reducirali ulogu žena, ujedno i glavnih likova, te su borbu protiv negativaca i herojske činove prepustili – prinčevima. Jesu li se današnji prinčevi u stanju nositi s tako velikim zadacima?

Trnoružičin, Pepeljugin, Snjeguljičin i Sirenin princ nalaze se u suvremenom svijetu u kojem se gotovo sve svodi na izgled i novac. Usprkos tome, Trnoružičin princ i dalje vjeruje u ljubav i misli da će nakon "uzimam" zauvijek živjeti sretno. Iako ga je pomalo strah samog vjenčanja, presretan je što se za manje od dvadeset i četiri sata ženi Trnoružicom. Međutim, njegovi najbolji, oženjeni prijatelji, na momačkoj večeri pokušavaju objasniti da ništa nije onako kako se čini i da su male šanse da će u braku biti sretan. S obzirom na svoje neuspjele brakove, misle da se nije mudro ženiti... Postavlja se pitanje što je zapravo sreća tih javno eksponiranih likova, a što tek dobro skrojeni PR i novinarska pompa i postoji li ljubav uopće.

Redateljica Frana Marija Vranković do sada je d samostalnih predstava postavila Vesele žene hrvatske (2008.) u sklopu kazališta Smjehotići (nagrađena Srebrnim zubom na festivalu Zlatni zub), Albatros Ranka Marinkovića (2010.), Priču o Estheri (2011.), Begovićevo Pierotovo Ranjeno Srce ili Gospođa Sreća (2011.) i druge.

Autorica teksta Nina Horvat dobila je 2009. 3. nagradu Marin Držić za tekst Dok nas smrt ne rastavi. Radila je kao dramaturg na predstavama Raditi! Raditi… / pokušaji 6, 9, 11, Dvolična igra, Bilo jednom… , S/nalazim/se i Ružičasta sanjarica za koju je i napisala tekst koji je bio nominiran za nagradu publike Teatra.hr u kategoriji tekst godine.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI