Naslovnica > PREDSTAVE > Galeb (SNP NS)

Galeb (SNP NS)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Čak 6 i pol sati Čehova koje su i kritika i publika u Novom Sadu dočekali sa samim superlativima!
autorski tim funkcija
Dušan Mamulaasistent redatelja
Dimitrije Dinićasistent redatelja
Snežana Horvatasistent kostimografa
Srđan Đurićsnimatelj
Elizabeta Fabriproducent
Željko Piškorićsuradnik scenografa
Marina Sremackostimograf
Katja Legindramaturg
Isidora Žebeljanskladatelj
Tomi Janežičredatelj
Tomi Janežičscenograf
Tomi Janežičoblikovatelj svjetla
Tomi Janežičautor videa
Tomaž Gromoblikovatelj zvuka
Anton Pavlovič Čehovautor teksta
izvođači uloge
Aleksandar Ružičićflauta i pikolo flauta
Boban Stošićkontrabas
Boris IsakovićJevgenije Aleksejevič Dorn - Doktor
Boris LiješevićBoris Aleksejevič Trigorin
Borislav Čičovačkioboa
Deneš DebreiIlija Afanasijevič Šamrajev
Dimitrije Dinićmarkira Semjona Semjonoviča Medvedenka
Draginja VoganjacPolina Andrejevna
Dušan JakišićPetar Nikolajevič Sorin
Dušan Mamularazne funkcije
Filip ĐurićKonstantin Gavrilovič Trepljev - Kostja
Goran Kostićkontrabas
Isidora Žebeljanklavir
Ivan Marjanović udaraljke
Ivana VukovićMarija Ilinićna Maša
Jasna ĐuričićIrina Nikolajevna Arkadina
Jovan ŽivanovićJakov, radnik, pas, zavesa
Milica JanevskiNina Mihajlovna Zarečna
Milica Trifunovićšaptačica / sobarica
Nenad Markovićtruba
Tijana Markovićšaptačica / sobarica

Čuvena Čehovljava drama u četiri čini bavi se poznatom glumicom Arkadinom koja sa ljubavnikom Trigorinom dolazi na imanje svoga bolesnoga brata SorinaTrepljov, sin Arkadine odlučuje postaviti predstavu, u nadi da pronađe novi teatarski oblik, koji pomalo podsjeća na simbolizam, zbunjuje Arkadinu koja očigledno nema razumijevanja za pokušaje svoga sina.

U predstavi glumi Nina, mlada djevojka sa susjednog imanja kojoj se Trepljov pokušava svidjeti, pa joj jednom prilikom poklanja i usmrćenog galeba, kojeg je sam upucao, no Nina ostaje zgrožena. Ninu, ipak, opčini Trigorin, koji ispriča kako postoje paralele u odnosu života mlade djevojke poput nje i usmrćenog galeba kojeg joj je Trepljov poklonio, za kojeg se saznaje da je pokušao ubojstvo, no metak mu je samo okrznuo glavu.

Iako se Arkadina želi vratiti u Moskvu, Trigorin je moli da ostanu još malo, no ona ga na kraju uspijeva nagovoriti. Nina i Trigorin se zadnji put prije njegovog odlaska sastaju, ona mu poručuje kako je odlučila postati glumica i dogovaraju se kako će se sastati u Moskvi.

Zadnji čin događa se dvije godine kasnije. Trigorin i Nina imali su dijete zajedno, no ono je umrlo, a Trigorin se vratio Arkadini. Nina je putovala okolo s drugorazrednom glumačkom skupinom, i sada dolazi Trepljovom da bi mu sve to ispričala. Drama završava tragično, saznaje se vijest da se Trepljov ustrijelio...

Čehovljevog klasika po drugi se put u svojoj karijeri  (nakon produkcije u SMG 1999.)i to u Novom Sadu  prihvatio Tomi Janežič, predavač na tamošnjoj Akademiji Umetnosti angažiravši i kolege profesore i studente. Rezultat je predstava koja traje 6 sati trideset minuta (!), a koja je istovremeno četiri različite predstave i jedna cjelina i o kojoj njezina dramaturginja kaže:

"Prvi čin predstave se “vrti” oko teme pozorišta i umetnosti, drugi je vezan za temu zaljublivanja, fantazije i snova. U trećem činu se kao tema pojavljuju predmeti, posedovanje predmeta i ljudi, tretiranje drugog kao predmet. Dok se četvrti čin bavi pitanjem sudbine i / ili slučajnosti i tome kako odluke i događaji utiču na život pojedinca. Tako je nastala predstava, koja bi zapravo mogla da bude četiri različite predstave, jer su činovi sadržinski, tematski i scenski zaokružene celine."

Sam Janežič pak kaže:

"Možda bi pozorište moglo biti prostor promišljanja o suštini. Iako to zvuči pretenciozno i ne gajiš preterane iluzije o moći pozorišta –  sve manje je oaza promišljanja o našem bitisanju, nama samima, odnosima, životu, stvaralaštvu itd. Možda nekome u savremenom društvu, naizgled prepunom svega, na površan pogled deluje drugačije, a kad čovek malo zastane, primećuje da danas praktično više nema prostora za autentično promišljanje.
Možda naša predstava želi da (us)postavi i takvo pitanje. Možda je njena svrha da ljudima pruži razlog da neko vreme – duže nego obično, jer će druženje kroz predstavu trajati 6 ili 7 sati – provedu s nama u promišljanju o našim životima.S druge strane, predstava pokušava da (us)postavi pitanja o glumačkom, teatarskom, umetničkom procesu i životu, o kreativnim postupcima, o krativnosti samoj i umetnosti uopšte itd."

Predstava je izazvala opće oduševljenje kritike i publike u Srbiji, a kako će proći u Hrvatskoj provjeriti možete na gostovanju u ciklusu Europskog kazališta u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE