Login za korisnike

Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet

Što to može povezati šezdesetogodišnjeg muškarca, dvanaestogodišnju djevojčicu i dvadesetpetogodišnju djevojku, a da njihovi najbliži nemaju pojma zašto su povezani.

***

Marta Buchaca suvremena je katalonska autorica i redateljica, koja je u pažnju španjolkse kazališne javnosti izazvala 2005. debijem  L’Olor sota la pell, dramom koja je dobila nagradu Joaquim Bartrina de Reus, a slijedile su Emergència (2006). i En conserva.2009. premijerno su izvedena njezina dva najveća hita Plastelina  Les nenes no haurien de jugar a futbol, a godinu dana kasniej sama je u Katalonskom narodnom teatru postavila i A mi no em diguis amor, pa je sve antologije koje drže do sebe proglašavaju jednom od najzanimljivijih katalonskih dramatičarki.

Les nenes no haurien de jugar a futbol iliDjevojčice ne bi trebale igrati nogomet  priča je o Anni, 12-godišnjoj djevojčici, 30-godipnjoj Lídii i  50-godišnjem Josepu, koji se zajedno nastradaju u automobilskoj nesreći. Njihove obitelji ne znaju kako se njih troje zajedno našlo u automobilu, otkud se poznaju niti kamo su putovali. Nitko od njih preostalo dvoje nije spominjao svojim bližnjima...

Ako ne znamo odgovor, zašto onda odmah pomišljamo na najgore? Što se dogodilo s pojmovima ljubaznost, solidarnost, pomoć, toplina? Koliko smo odsutni i osamljeni s najbližima... i što ponekad neočekivani susret s nepoznatom osobom može unijeti u naš život?

Dramu je prevela i u HNK Split, kao jedinu premijeru u prvoj polovici sezone 2012/2012, na sceni za samo 55 gledatelja (!?) - režira Nenni Delmestre

autorski tim
Marta Buchaca autor teksta
Miro Mamićoblikovatelj svjetla
Lina Vengoecheaautor audiovizualnog oblikovanja
Nenni Delmestreprevoditelj

izvođači
Goran Marković
Lara Živolić
Snježana Sinovčić Šiškov

Odgovori