Search
Close this search box.

Krajolik pod oružjem

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako se etika, autorska prava i intelektualno valsništvo kao takvo ogledaju na primjeru oružja za masovno uništenje?
autorski tim funkcija
Joe Penhallautor teksta
Aida Bukvićredatelj

Britanski pisac i scenarist Joe Penhall široj je domaćoj javnosti poznat vjerojatno samo kao scenarist filmova The Last King of Scotland The Road, premda ga u domovini uprkos filmskim uspjesima prvenstveno svrstavaju u drmatičare.

Razlog što ga ovdašnja publika nije pobliže upoznala leži i učinjenici da je svoj prvi dosita veliki uspjeh Penhall ostvario dramom Blue / Orange, a koja je kao i niz njegovih drugih radova, imal rasnu komponentu, točnije u središtu su joj bila dvojica liječnika i mladi shizofreni crnac u jednoj britanskoj bolnici. Tekst je 2000. godine osvojio Evening StandardLaurence Olivier i Critics Circle, nagradu za najbolji novi dramski tekst.

Krajolik pod oružjem ili Landscape With Weapon, Penhallova je drama iz 2007. godine koja, uprkos dobrim kritikama, nije postigla uspjeh Blue / Orange. Tekst je to o genijalnom mladom znanstvniku po imenu Ned koji je izumio 'savršeno oružje' apsolutne efikasnosti, a u čije djelovanje ni na koji način ne omogućava ljudsku pogrešku. Nedov brat dan, stomatolog koji na crno zarađuje aplicirajući botox, suočava brata međutims etičkim dvojbama koje potencijalna uporaba takvog oružja donosi, a sam se Ned uz to još suočava i s pitanjem valstitih autorskih prava na izum, točnije ugovorom koji bi njegovim poslodavcima dozvolio da oružje prodaju kome god hoće...

Tekst u Gradskom kazalištu u Sisku režira Aida Bukvić.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE