Xontakt najavljuje Iks festival

Peto izdanje spltskog XONTAKTA posebno je po tome što dio programa prelazi u festivalsku formu IKS FESTIVAL koji će u Splitu i u budućnosti promovirati recentnu produkciju drugačijeg kazališta koji se temelji na istraživačkom radu i ekperimentu. Posebnu pozornost obratit će na segment umrežavanja, međuregionalna i međunarodna, u suradnji sa drugim mediteranskim regijama u državi i inozemstvu.

XONTAKTDFV, dio programa koji se odnosi plesnu filmsku produkciju i prezentaciju ove godine može se pohvaliti sa čak tri plesna videa nastala u produkciji splitskih filmskih umjetnika, a o njemu smo vam detaljno pisali ovdje.

Sam izvedbeni program prvog Iks festivala izgleda pak ovako:

Divna divna divna katastrofa, Instituta za katastrofu i kaos, izvedbeni projekt kojeg su kreirale i izvode Selma Banich, Deana Gobac, Nataša Govedić, Roberta Milevoj i Iva Nerina Sibila, autorice vrlo različitih autorskih i izvođačkih osobnosti, započinje već 23. studenog radionicom na koju pozivaju aktere nezavisne scene tijekom koje žele čuti splitske priče o katastrofi, preživljavanju i dostojanstvu, dok će izvedba uslijediti sljedeći dan u Domu mladih.

Splitski plesni kolektiv Teatarodsoli koji je na XONTAKTu gostovao prošlog proljeća sa predstavom Spektralni pomak, predstavit će se novom kreacijom koja ima polazište u plesnoj improvizaciji – Samo pokretanje.

Predstava Roberta, Roberta, kreativnog para Roberte Milevoj i Matije Debeljuha prikazati će osobni odnos plesne umjetnice Roberte Milevoj naspram njenog tijela, koreografirajući svakidašnje pokrete i misli u harmoničnu kompoziciju intuicije i ispitivanja tjelesne prirodnosti i ugodnosti.

Predstava Hotel Memorial Alena Čelića izvedena je nekoliko puta od 2000. godine, upravo u off programu za izvedbenu umjetnost MKCa / Dom mladih.

Predstava Zastoji u koreografiji Banić Naumovski, Kreitmeyer i Užbinec uvesti će vas u paralelizme i tranzicije osobnog doživljaja predstave kroz izvedbu kao dio procesa koji ostavlja prostor refleksije i nakon što ona završi.

Žak Valenta propituje umjetnost kroz psihijatrijske dijagnoze umjetnika koji su završili u sanatoriju, te mu u tome na zanimljiv način na sceni pomaže Tajči Čekada – kostimografkinja i konceptualna umjetnica, istražujući svijet umjetnosti i život osnivača “kazališta okrutnosti” - Antonina Artauda.

Sanja Tropp Frühwald hrvatska plesna umjetnica sa njemačkom adresom u kaubojskom plesnom obračunu iščekuje specijalnog gosta Sašu Antića (TBF) kako bi mogla odjahati dalje. O čemu se zapravo radi u predstavi, kao i u cijelom programu, saznajte na licu mjesta u Multimedijalnom kulturnom centru u Domu mladih s početkom u 21 sat.

Posebni program IKS Festivala bit če posvećen kazališnoj kritici, diskusiji, predavanjima i radionicama s kojima organizatori žele potaknuti publiku i javnost na razmišljanje o vrijednostima novije izvedbene umjetnosti, jer - kažu - "upravo kritika kao vrijednosni sud probudi zanimanje za nečiji rad i djelovanje, i da je upravo ona polazište diskusije i dijaloga u društvu na onom planu gdje kazalište ima ulogu transformatora". U programu su radionica plesne kritike i predavanje o spoju znanstvenih teorija determinističkog kaosa i uvida u izvedbene umjetnosti.

Na Iks festivalu predstavit će se i  Nomad Dance Academy, mreža plesnih umjetnika Hrvatske ali i šire regije, na čijem će sastanku biti određen  i uspostavljen novi model za plesno obrazovanje mladih, koji će biti u skladu sa filozofijom open source znanja te brzim i efikasnim promjenama kako i priliči revolucionarnim idejama plesne umjetnosti.

Ovo  će ujedno biti i prva prilika da se UPUHovi članovi (državna strukovna Udruga plesnih umjetnika Hrvatske) nađu u tako velikom broju u vrijeme obnove centra za nezavisnu umjetnost u Splitu, a organizatori se nadaju da će prezentacijom njihovih radova obogatiti suvremenu plesnu scenu u Splitu.

***

PROGRAM XONTAKT DFV plesni film i video,

Amfiteatar MKC Split/Dom mladih 21:00
21. STUDENI A state of mind
22. STUDENI Pokret / Tabula rasa / Ovo nema nigdi
23. STUDENI Novi europski plesni film

PROGRAM IKS FESTIVAL
24. STUDENI Divna Divna Divna Katastrofa
Insitut za katastrofu i kaos, Amfiteatar MKC Split/Dom mladih, 21:00
25. STUDENI Samo pokretanje
Teatar od soli  Amfiteatar MKC Split/Dom mladih, 19:00
25. STUDENI Roberta, Roberta
Roberta Milevoj Amfiteatar MKC Split/Dom mladih, 21:00
26. STUDENI Hotel Memorial
Alen Čelić , Amfiteatar MKC Split/Dom mladih, 21:00
27. STUDENI Zastoji
Banić Naumovski/Kreitmeyer/Užbinec Amfiteatar MKC Split/Dom mladih, 21:00
28. STUDENI Umjetnost kao dijagnoza ili dijagnoza umjetnosti / work in progress /
Žak Valenta, Gradsko kazalište mladih Split, 21:00
29. STUDENI Something to do with death
Sanja Tropp Frühwald Amfiteatar MKC Split/Dom mladih, 21:00
30. STUDENI Zatvaranje festivala

RADIONICE I PREDAVANJA:
23. - 24. STUDENI, Plava dvorana, Dom mladih, 15:00
Institut za katastrofu i kaos
23. STUDENI Ghetto Club 18:00
Zvonimir Peranić, kritika i kvantna fizika
28. - 29. STUDENI Ghetto Club, 15:00
Iva Nerina Sibila, Kritički parkour
radionica kazališne kritike

 

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.