Login za korisnike

Kralj A

Priča o kralju Arturu, njegovom maču, njegovoj ženi, njezinoj ljubavi i svemu onome što je ostalo isto čak 15 stoljeća kasnije.

***

Bez obzira da li je bio stvarna povijesna ličnost ili tek lik iz keltske mitologije, britanski junak kralj Artur, svima je poznat po nekoliko stvari, a to su čarobnjak Merlin koji ga je odgojio, mač Excalibur kojeg je kao dijete isčupao iz kamena i osigurao si doživotnu vladavinu, zatim njegovo pravedno i razumno kraljevanje, njegovi vitezovi okruglog stola, te afera Lancelot-Guinevere.

Tako je - usprkos tome što je Artur (barem prema predaji) imao najčarobniji mač u cijelom kraljevstvu, njegova ljupka Guinevere odlučila je da joj se više sviđa mač mladog sir Lancelota, koji iako na glasu kao jedan od najpouzdanijih vitezova okruglog stola, na kraju ipak nije baš ispao tako pouzdan... Pa iako je Merlin lijepo upozorio da se kloni ljupke žene, Artur savjet nije poslušao.

U svakom slučaju, to je ono što je zanimalo nizozemsku dječju spisateljicu i dramaturginju Inez Derksen. Ona je odlučila priču o kralju Arturu transponirati u današnjicu, te se tako pozabaviti temom obitelji, odanosti, ljubavi, braka,te rastave čije brojke su u današnjm svijetu sve veće i veće. I naravno, prilagoditi to sve mlađoj osnovnoškolskoj generaciji, koja joj je osobita zanimljiva kao publika i zbog koje joj ovo nije prvi ovakav projekt, i smatra postavljanje mitološki priča u današnji kontekst razumljiv mlađim generacijama izuzetno zanimljivim.

Njezinu ideju je razradilo nekoliko nizozemskih autora, a u Maloj sceni možete pogledati Kralja A u režiji Ivice Šimića.


Odgovori