Login za korisnike

Mizantrop

Mentalna higijena Dražena Ferenčine – Mizantrop u dubrovačkom kazalištu Marin Držić.

***

Danas jedno od Molièreovih najpoznatijih i najizvođenijih djela – Mizantrop – na premijeri 1666. doživjelo je neuspjeh. Ni publika ni kritika nisu tada uspjeli shvatiti što je to tako posebno, a kamoli smiješno ili zabavno u jednom grintavom pripadniku aristokracije, čovjekomrscu koji kroz beskrajne monologe tvrdoglavo ustraje u svojoj namrgođenosti.

Bilo kako bilo, Mizantrop je priča u središtu koje je naslovni lik – Alceste. On, isprovociran licemjernošću aristokracije i generalno ljudskim manama, zaključuje kako je jedini način da preživi život taj da odseli na pusti otok. U ostvarenju te ideje, na početku djela, priječi ga jedino njegova očaranost Célimènom, koja pak, sasvim slučajno, kao lik utjelovljuje sve ono što Alceste iz dna duše mrzi.

Do kraja djela Alceste će si priznati kako je Célimèna otjelovljenje društvenog amorala, te ipak poći na svoj pusti otok.

KMD i Dražen Ferenčina, kojemu je ovo drugi Molière ove godine, poručuju kako su pitanja postavljena u Mizantropu svevremenska te kako je ''riječ o klasiku koji se često igra u kazalištima diljem svijeta, komadu u kojem se propituju temeljne ljudske vrijednosti kao što su ljubav, prijateljstvo, iskrenost, a koje danas nestaju. Molière otkriva laži, a budući da živimo u vremenu laži, realityja, celebrityja, ovaj komad vraća nas nama samima i istinskim vrijednostima. Kao i druge velike klasike, Molièrea je potrebno igrati zbog mentalne higijene.''

A kakvu nam konkretno viziju Molièrea u Dubrovniku pripremaju, ne znamo, jer službene najave na stranicama KMD-a - nema.

 


Odgovori