Login za korisnike

Othello

Shakespeareova tragedija ujedno je i prva premijera Drame HNK u Rijeci u sezoni posvećenoj Bardu.

***

 

Najpoznatiji crnac dramske književnosti možda i nije bio crn: jezikoslovci, naime, još uvijek raspravljaju radi li se možda ipak kad se govori o Mauru čije ime je ujedno i ime jedne od velikih Shakespeareovih tragedija - o Arapinu, čija put je svakako bila tamnija od autorove, ali ne i crna...

Međutim, stoljeća scenskih intrepretacija 'Othella', svakako su nas uvjerila u suprotno, tj. Othella se oduvijek prikazuje kao crnca. Premda, budimo iskreni, u licemjerno rasističkom tumačenju – naime, Othella su do sredine dvadesteog stoljeća igrali bijelci prekriveni šminkom – prvi crnac koji je zaigrao Othella bio je 1943. Paul Robeson u režiji Margaret Webster.

Priča 'Othella' je sljedeća: mletački dužd šalje na Cipar, jednog od svojih najboljih vojskovođa, Othella, kako bi spriječio tursku invaziju. Othellu, unatoč tome što je jedan od najboljih vojnika, zamjeraju da je stranac (pritom i druge boje kože), a kad još saznaju i da se potajno oženio Desdemonom, kćerkom venecijanskog uglednika Brabanzia, u Senatu se razbukta svađa između Othella i Brabanzija, koju međutim Desdemona riješi tako što pred Senatom ocu kaže da odsad služi samo svom mužu i inzistira da ga slijedi na Cipar.

Sljedećeg dana, na Cipar stižu i Desdemona i Othello, i njegova 'desna ruka' Jago i njegova žena Emilia, potom Roderigo, kojem je u interesu da brak između Othella i Desdemone propadne te Cassio, mladi poručnik, kojem je Othello čin dodijelio prije od iskusnijeg Jaga. Brod s turskim vojnicima je u međuvremenu doživio brodolom, pa tako nema potrebe za vojnom intervencijom već mletačka vojska može mirno slaviti.

Jago, koji je ljut na Othella zbog Cassia, već je u Veneciji odlučio pomoći Roderigu da dobije Desdemonu, a na Cipru smišlja pakleni plan – pokušat će Othella uvjeriti u Desdemoninu nevjeru, a kao ljubavnika optužit će Cassija. To mu i uspijeva, jer Cassio, pijan, ganjajući Roderiga koji ga je uvrijedio, rani ciparskog guvernera, a onda Desdemonu moli za pomoć kako bi povratio Othellovo prijateljstvo. Jago baca bubu Othellu u uho, koji nije sretan kad nađe Cassija i Desdemonu same pa taj plan propada, da bi sve kulminiralo u trenutku gdje Othello pronalazi Desdemonin rupčić kod Cassija, kojeg mu je, naravno, podmetnuo Jago.

Bijesni Othello ubija Desdemonu na spavanju, a onda mu Jagova žena Emilia prizna da je ona dala Desdemonin rupčić Jagu i tako Othello shvaća da je bio prevaren. Othello pokušava ubiti Jaga, Jago ubija Emiliu, Roderigo i Cassio su također nastradali, već prije od Jagove ruke, a ovoj brojci mrtvih tjelesa pridružit će se i sam Othello, koji zbog grižnje savjesti počini samoubojstvo...

U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, 'Othella' u sezoni posvećenoj Shakespeareu, postavlja gost iz Slovenije Diego de Brea, koji potpisuje i scenografiju, kostimografiju radi Leo Kulaš, glazbu Aldo Kumar, dramaturginja je Magdalena Lupi, a još jedna gošća je i Csilla Barath-Bastaić u ulozi Desdemone.

autorski tim
Aldo Kumarskladatelj
Diego de Brearedatelj
Boris Blidaroblikovanje svjetla
Milan Bogdanovićprevoditelj
William Shakespearetekst
Magdalena Lupi Alvirdramaturg
Sandra Dekanićasistent kostimografa
Leo Kulaškostimograf

izvođači
Adnan PalangićMletački dužd
Alen LiverićOthello
Anastazija Balaž LečićBianca
Csilla Barath BastaićDesdemona
Damir OrlićCassio
Denis BrižićLodovico
Dražen MikulićMontano
Eduard ČerniSenator; Gospodin
Mislav ČavajdaJago
Predrag SikimićRoderigo
Tanja SmojeEmilia
Zdenko BotićBrabanzio

Odgovori