Login za korisnike

Od kolijevke pa do groba…

Packa obrazovnom sustavu stiže kao predstava iz riječkog HNK-a, a u suradnji s Kazališnom radionicom Malik.

***

Riječka Kazališna radionica za djecu i mlade 'Malik' kazališnu sezonu 2011./2012. započinje suradnjom s riječkom nacionalnom kazališnom kućom i projektom 'Zajc i Malik – mladi za mlade'.

Autorskom pričom koju potpisuje Mario Kovač  započinju suradnju za koju se, kako kažu, nadaju da će rezultirati uhodanim kazalištem za mlade koje Rijeci nedostaje.

Od kolijevke pa do groba..., najavljuju, bavi se temom obrazovnog sustava koji preopterećuje našu mladež, zbog kojeg naša mladež pati od umora i iscrpljenosti, ali koji unatoč svemu tome našoj mladeži ne ubija nadu u to da će jednoga dana uspjeti u onome što im je najbitnije.

Ili, riječima službene najave: ''Uslijed sve zahtjevnijeg i prenatrpanog obrazovnog sustava, kojeg teško prate i na koji se žale i sami profesori, učenici viših razreda osnovne škole, a napose srednjoškolci izloženi su velikom pritisku koji ponekad rezultira prilično teškim posljedicama kao što su raznorazni psihički poremećaji koji mogu poprimiti i razne oblike agresije. Tema represije školskog sustava vrlo je aktualna i značajna za hrvatsko kazalište za djecu i mlade, naročito s obzirom na činjenicu da se vrlo mali broj predstava za djecu i mlade u Hrvatskoj bavi aktualnim temama koje nas se duboko tiču. Značajna je i činjenica da se ovaj kazališni projekt ne radi samo za djecu i mlade, već s djecom i mladima, što znači da su oni kojih se problem o kojem progovaramo najviše tiče direktno uključeni u stvaranje predstave.''

Polaznici Kazališne radionice 'Malik' su osnovnoškolci viših razreda te srednjoškolci. I premda ovu predstavu konceptualno i režijski potpisuje Mario Kovač, želja mu je da se zna kako su autorski u predstavi sudjelovali podjednako svi članovi ovog mladenačkog ansambla.

Nije zgoreg spomenuti i kako je ova predstava žanrovski svrstana u tragikomediju. Tragičnost u svemu, ako smo dobro shvatili, bi trebao biti obrazovni sustav koji nije idealan, koji ima svoje zamorne nastavne planove i koji od srednjoškolaca traži da puno uče, zbog čega se sve češće i češće moraju odricati svojih vannastavnih aktivnosti i hobija. Komedija iz te tragikomedije je, kako kažu, u njihovom pristupu i odluci kako se nositi s prije pomenutom tragedijom.

 


Odgovori