Login za korisnike

Djevojčak u vještičjem vrtlogu

HNK Rijeka u suradnji Kazališnom radionicom Malik na scenu izvodi najmlađe izvođače u predstavi prema pričama Roalda Dahla.

***

Već godinama se u Rijeci pričao osnivanju profesionalnog dramskog učilišta za djecu i mlade, a ako je vjerovati najavama iz HNK Rijeka, isti bi konačno uskoro mogao i zaživjeti u suradnji te kuće i Kazališne radionice Malik.

Kao svojevrsna najava tog projekta, u suradnji dvaju spomenutih entiteta nastala je predstava Djevojčak u vještičjem vrtlogu, čiji su izvođači upravo Malikovi polaznici, dok je režija povjerena Heleni Petković.

Predstava nastaje po motivima iz nekoliko kratkih priča Roalda Dahla, sve češćeg gosta domaćih pozornica, a koje je sama redateljica adaptirala za scenu.

"Kroz improvizacije i vježbe pokušali smo doći do materijala za predstavu. Djeca su svojom kreativnošću pokušala stvoriti situacije i dijaloge. Na kraju smo od dobivenog materijala napravili koherentnu dramsku strukturu. Priča je po mnogo čemu zanimljiva i drugačija - vještice su naizgled obični ljudi, a glavni junak nije apsolutni pobjednik, borba protiv zla nije jednostavna. Ishod za protagoniste nije posve pozitivan, no predstava nas uči koliko je važno u svakoj situaciji pronaći nešto dobro te kako dobrotu i snagu, pomoću koje možemo nastaviti s borbom, nosimo u sebi. Ono što je u radu bilo najvažnije jest zajedništvo, i u igri, kreaciji priče kao i kreaciji pojedinačnih uloga. Svi su izvođači gotovo stalno prisutni, a svaki izvođač igra više uloga", kaže Petković.

Je li rezultat istovremeno i pedagoški i umjetnički uspio projekt ili tek još jedna eksploatacija najmlađih, kakvih je na domaćim scenama u posljednje vrijeme sve više, provjeriti možete u Rijeci.


Odgovori