Login za korisnike

Sarah Bernhardt

Legendarna francuska glumica Sarah Bernhardt svratit će u Gavellu.

***

Francuska glumica Sarah Bernhardt rođena je 22.10.1844 u Parizu i prvu ulogu odigrala je u Comedie Françise 1862. Iako na početku njezina karijera nije obećavala, postala je jedna od najpoznatijih dramskih glumica koja je karijeru nastavila i u nijemom filmu.  Surađivala je i prijateljevala s Victorom Hugoom s kojim je nakon prusko-francuskog rata ponovno otvorila kazalište Odéon, izvodeći  njegovu dramu 'Ruy Blas'.

Jedna od njezinih najpoznatijih filmskih uloga je uloga Hamleta u filmu 'Dvoboj s Hamletom' iz 1900. Osim što je  glumila u mnogim parškim kazalištima, igrala je na Cubi,  u Rio de Janeiru, New Yorku...Za vrijeme predstave 'La Tosca' 1905. ozlijedila je nogu. Od te se ozljede nikada nije oporavila te je 1915. nogu zahvatila gangrena, no ipak, čak i nakon amputacije  noge, Sarah Bernhardt nastavila je glumiti. Preminula je 26.03.1923.godine u Parizu.

John Murrell jedan je od najizvođenijih kanadskih dramatičara, a ova predstava, koja prati posljednje dane  Sarah Bernhardt, nastala je po jednoj od njegovih najpoznatijih drama, originalnog naslova Memoir.

autorski tim
Eduard Tomičić Buntauliredatelj
John Murrellautor teksta
Luka Kunčevićautor izbora glazbe
Dubravka Miletićprevoditelj
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Irena Šušackostimograf
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla

izvođači
Dubravka MiletićSarah Bernhardt
Mladen VasariGeorge Pitou, njen tajnik

Odgovori