Naslovnica > PREDSTAVE > Elektra (pu)

Elektra (pu)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Euripidov izvornik u obradi Mani Gotovac predložak je predstave koju u INK režira Damir Zlatar Frey.
autorski tim funkcija
Raffaele Cavarraoblikovatelj svjetla
Mirija Kraljautor maske
Desanka Jankovićasistent kostimografa
Goran Šaponjaasistent scenografa
Damir Zlatar Freykoreograf
Damir Zlatar Freyscenograf
Damir Zlatar Freykostimograf
Damir Zlatar Freyredatelj
Mani Gotovacautor adaptacije
Euripidautor predloška
Darko Hajsekskladatelj
Manuel Kaučićasistent redatelja
Manuel Kaučićinspicijent
Branka Cvitkovićjezični savjetnik
Željka Udovičić Pleštinadramaturg
izvođači uloge
Branka CvitkovićKlitemnestra, kraljica
Damjan SimićOn, Argivljanin
David BelasArgivljanin
Elda Kosanović RadovikArgivljanka
Gordana ŠimićArgivljanka
Helena Minić MatanićElektra, Agamemnonova kći
Lana GojakOna, Argivljanka
Tomislav KvartučEgist, kralj
Vasil ZafirčevOrest, Agamemnonov sin
Zoran KelavaSeljak, Mikenjanin

Podsjetimo, mit o Orestu i Elektri obilježen je osvetničkim naumom brata i sestre prema majci Klitemnestri koja je ubila njihovog oca Agamemnona zbog nevjere i žrtvovanja kćeri Ifigenije tijekom Trojanskog rata. Nakon Agamemnonove smrti, Klitemnestra se udaje za njegovog rođaka Egista i preuzima prijestolje. Orest je u izgnanstvu iz straha jer predstavlja prijetnju Egistovom i Klitemnestrinom prijestolju kao pravi nasljednik trona nakon Agamemnonove smrti, a Elektra, uvjerena da joj je brat mrtav, žudi za prilikom da osveti oca. U času kad se Orest vrati, on i Elektra zajedno ubijaju Klitemnestru i Egista.

Već u samom početku razvoja kazališta, sva trojica najpoznatijih grčkih tragičara – Eshil, Sofoklo i Euripid - bavili su se upravo likom Elektre i dok su se prva dvojica držala preciznijeg mitskog okvira, Euripid je, kao što je to često činio u svojim dramama, svojoj Elektri dodao suvremeni kontekst i realistične pojedinosti. U njegovoj tragediji Elektra je udana za lokalnog seljaka posredstvom Klitemnestre i Egista kako bi se osigurali od pokušaja osvete njene djece koja ne bi bila plemenitog porijekla, pa ne bi ni posjedovala tu želju. Kroz gotovo sve književno-stilske epohe koje su uslijedile javljale su se dramske obrade mita o Elektri pa su o njoj pisali Ciceron, Jean Giraudoux, Hugo von Hofmannsthal, Jean Paul Sartre, Danilo Kiš, Eugene O'Neill, Luis Alfaro i drugi, a simboliku Elektrinog lika iskoristio je i slavni švedski modernistički redatelj Ingmar Bergman u Personi, jednom od svojih najznačajnijih filmova.

U INK odlučili su predstavu napraviti prema daptaciji Euripidova teksta što ju je napravila Mani Gotovac, a o konceptu predstave njezina dramaturginja Željka Udovičić kaže:

Mit i sam Euripid, pa tako i mi tijekom rada na predstavi, koristimo tek kao svima poznatu priču koju je upravo stoga moguće prepoznatljivo konvertirati, uzimamo je kao sredstvo koje osigurava mogućnost da se analizira poslijeratno vrijeme (kod Euripida vrijeme je radnje poslije Trojanskog rata, a kod nas također ovo naše poslijeratno vrijeme okićeno počecima višestranačja, demokratskih promjena) obremenjeno naslijeđem, a istovremeno preplašeno onim što će doći. Tako mitski likovi postaju njegovi, ali i naši suvremenici – rastrgani prilikama koje su ih zatekle, moralnim dvojbama, pogrešnim odlukama slobodnim od Bogova.

Režiju potpisuje Damir Zlatar Frey.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter