Naslovnica > MAGAZIN > BLENDA > Blenda: Margravial Opera @ Bayreuth

Blenda: Margravial Opera @ Bayreuth

Impozantna barokna operna kuća u Bayreuthu najnoviji je zaštićeni kulturni spomenik na popisu svjetske baštine što ga kreira UNESCO.
Share on facebook
Share on twitter

Margravial Operu ili na njemačkom Markgräfliches Opernhaus izgradio  je u Bayreuthu između  1744. i 1748. Joseph Saint-Pierre, dok su interijer dizajnirali  Giuseppe Galli Bibiena i njegov sin Karlo Bolonjski. Osim začudnom ljepotom, ovaj se teatar diči i scenom dubokom čak 27 metara, što je bio jedan od razloga da se u nju 'zaljubi' i Richard Wagner koji je poslije nedaleko Margraviala dao izgraditi i svoj  Bayreuth Festspielhaus.

30. lipnja Margravial je (a ne Festspielhaus kako su pogrešno objavili neki domaći mediji) uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine, a kako bi titulu ponosno mogao i zadržati bit ovog kolovoza zatvoren zbog renovacije koja bi mogla potrajati nekoliko godina.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE