Naslovnica > PREDSTAVE > Kralj Edip

Kralj Edip

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tragičnog tebanskog kralja koji ne uspijeva pobjeći sudbini pa ubija vlastitog oca i ženi majku, na Dubrovačkim ljetnim igrama utjelovljuje Mislav Čavajda.
autorski tim funkcija
Mirna Rustemovićasistent dramaturga
Sofokloautor teksta
Ivan Peterneljkoreograf
Lada Kaštelanprevoditelj
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Žanina Mirčevskadramaturg
Eduard Milerredatelj
Zjena Glamočaninasistent kostimografa
Branko Hojnikscenograf
Roko Grbininspicijent
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Frano Đurovićskladatelj
Marita Ćopokostimograf

Οἰδίπους Τύραννος odnosno Oidipous Tyrannos ili na hrvatskom - Kralj Edip, Sofoklovo je remek-djelo i po mnogima najbolja od sačuvanih antičkih tragedija, dok ju je sam Aristotel smatrao  besprijekornom.

Pretpostavlja se da je praizvedena oko 429 g.p.n.e., budući se tekst referira na epidemiju kuge koja je prema povijesnim izvorima Atenu pogodila godinu dana ranije. Kralj Edip je tako drugi u nizu od tri Sofoklove tebanske tragedije, dok u narativu zapravo čini početak niza koji nastavljaju Edip na kolonu i Antigona.

Drama obrađuje mit o Edipu, a prema kojem je tebanski kralj Laj, iz Delfa dobio proročanstvo kako će ga ubiti njegov vlastiti sin. Ne bi li izbjegao sudbini, Laj sinu probode stopala, veže mu noge i jednom pastiru naredi da ga takvog ostavi u planinama Kiterona.

No, pastir će se oglušiti na zapovjed i dijete skloniti kod jednog korintskog pastira, od kojeg će ga preuzeti i potom usvojiti korintski kralj Polib i korintska kraljica Meropa, nazvavši ga Edip. Kada odraste, do Edipa će doprijeti glasine o sumnjama u njegovo korintsko podrijetlo, pa će se zaputiti u Delfe po proročanstvo. No, ono što će saznati od bogova - užasnut će ga. Prema Apolonovim riječima, ubit će svoga oca i oženiti se svojom majkom.

Prestravljen, Edip odluči ne vraćati se  u Korint, već dapače, krenuti u suprotnom smjeru - prema Tebi. Putem slučajno susreće svog pravog oca, Laja, te ga u prepirci koja izbije, ubija.

Potom u Tebi pronalazi odgovor na Sfinginu zagonetku, i tako uništi to čudovište koje je do tada teroriziralo cijeli tebanski kraj. Iz zahvalnosti građani Tebe proglase ga  kraljem i ponude mu za ženu Jokastu, Lajevu udovicu.

Radnja  Kralja Edipa započinje u trenutku kad Edip, već okrunjeni tebanski kralj, ima četvero djece (Eteokla, Polinika, Antigonu i Izmenu) s Jokastom, a kraljevstvo im pustoši kuga. Kako bi je se riješili u Delfe po savjet bogova šalju Kreonta, Jokastina brata, kojem proroci poručuju mu je poručilo da za spas grada mora biti pronađen Lajev ubojica.

U želji da pomogne narodu Edip odmah pokreće istragu ne bi li otkrio ubojicu. Nakon niza nesporazuma i podudarnosti, ustrajni će Edip otkriti identitet ubojice, a s tim i onaj - vlastiti. Saznavši strašnu istinu, Jokasta će se objesiti, a Edip će, pronašavši njeno mrtvo tijelo, sam sebe oslijepiti.

Predstavu na Dubrovačkim ljetnim igrama režira gost iz Slovenije, Eduard Miler, a naslovnu ulogu igra Mislav Čavajda.

Odgovori