Naslovnica > PREDSTAVE > Krijesnice

Krijesnice

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zagrebačko kazalište mladih svoju sezonu otvara za tu prigodu posebno naručenim tekstom Tene Štivčić u režiji Janusza Kice.

Mlada hrvatska dramatičarka s londonskom adresom, Tena Štivičić, u Hrvatskoj je zadnje izvođena 2003. (Psst u Kazalištu Trešnja, te Dvije na Sceni Habunek HNK Zagreb). Dvije su također izvedene u Beogradu i Mostaru, Fragile!, čija ljubljanska izvedba u režiji Matjaža Pograjca je nagrađena na Marulićevim danima 2006. i Festivalu malih scena 2007., osim u Sloveniji, izvedena je i u Londonu, a Nemreš pobjeć od nedjelje, jedan od uspješnijih transfera ispitne produkcije ADU u neko institucionalno kazalište, kasnije je postavljena u Ljubljani, te u Švicarskoj.

Nova drama Tene Štivičić, 'Krijesnice', napisana je po narudžbi za ZeKaeM, a redatelj je Janusz Kica, koji je u ZeKaeMu režirao niz uspješnih predstava poput Knjige o džungli, Tri mušketira i Sna ljetne noći.

Radnja 'Krijesnica' događa se na nekom neimenovanom aerodromu, gdje svi putnici čekaju jer su avioni privremeno prizemljeni, ali ne zbog terorističke prijetnje, kao što bi se moglo očekivati u poplavi uradaka slične tematike, već zbog dobre, staromodne oluje.

Prvo upoznajemo Claru i Martina, par koji se susreće nakon gotovo dvadeset (devetnaest da budemo precizni) godina. Nekoć su bili ljubavnici, danas je Clara uspješna spisateljica koja neprestano putuje po svijetu, a Martin je krenuo na svoje zadnje putovanje u Švicarsku, i dok čekaju svoje letove, pokušavaju raspetljati davno zapetljan odnos kako bi imali neku vrstu završetka.

Drugi par su Žana i Toni, alkoholičari koji putuju na godišnji odmor – oboje su napeti i uznemireni, ne samo zbog otkazanog leta, već i zbog činjenice da ne znaju što bi jedno s drugim ( i sa sobom) na odmoru bez alkohola, što rezultira Tonijevim priznanjem da je na nekom prethodnom putovanju prevario Žanu sa stjuardesom.

Olga, ruska wannabe dadilja koja kreće po svoj američki san, i Oliver, umirovljenik koji putuje sinu na Floridu čine treći, pomalo neobični, par ove priče, a u raznim kombinacijama susreta, prolazaka i slučajnog bivanja u isto vrijeme na istom mjestu vidjet ćemo još i Anju i Lenu (koje, vjerojatno autoreferencijalno ironično nose ista imena kao junakinje drame 'Dvije'), stjuardese u niskobudžetnoj avionskoj kompaniji, službenike osiguranja, barmena, čistačice, te iritantnu prodavačicu lutrije...

 

One Response

  1. Iako me uvijek raduje postavljenje na scenu hrvatskog dramskog teksta, a pogotovo onog suvremenog, ne razumijem čemu cijela strka i medijska pažnja oko Krijesnica Tene Štivičić. Radi se o prilično klišeiziranoj, stoput viđenoj priči u kombinaciji s mlitavom i otegnutom režijom inače kvalitetnog redatelja Januzsa Kice. U svakom slučaju, poprilično blijedo…

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter