Naslovnica > PREDSTAVE > Didona i Eneja/Smrt u Veneciji

Didona i Eneja/Smrt u Veneciji

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Novom projektu Olivera Frljića, koji tematizira nerealizirane ljubavi, trebat ćete posvetiti dvije večeri, iako se on događa u samo jednoj

 

'Smrt u Veneciji', iz 1912. godine, roman njemačkog autora Thomasa Manna, ujedno jedan od najpoznatijih romana 20. stoljeća, prati Gustava von Aschenbacha, slavnog, ali asketskog umjetnika na njegovom kobnom odmoru u Veneciji, gdje zamjećuje Tadzia, mladića koji je sa svojom obitelji iz Poljske došao na odmor. Aschenbach, ne shvaćajući prvotno kakve emocije je to razvio prema mladiću, postaje s vremenom njime opsjednut, potpisujući na taj način vlastitu smrtnu presudu…

'Didona i Enej', komorna opera engleskog baroknog skladatelja Henrya Purcella po libretu irskog poeta laureate Nahuma Tatea, prvi put je izvedena 1689. godine, a tematizira epizodu iz Vergilijeve 'Eneide' o nesretnoj ljubavi kartaške kraljice Didone, koja umire od ljubavi prema Eneju, nakon što on, zbog nastavka plovidbe, ostavlja i nju i Kartagu na kojoj se privremeno zaustavio.

Nalazeći u obje priče zajednički motiv o kobnim i neuspješnim te nerealiziranim ljubavnim odnosima, novi projekt Olivera Frljića kontrastira i uspoređuje Manna i Purcella, istodobno prikazujući dvije predstave u dva različita prostora, stvarajući na taj način dramaturšku međuovisnost. Ipak, na obje predstave u istoj večeri moći će sudjelovati jedino glumci koji se naizmjenično pojavljuju i u jednoj i u drugoj. U projektu izvođači, dakle, imaju privilegirano mjesto, dok će publika, ako želi pogledati obje predstave, morati to učiniti u dvije različite večeri, ili čak tri, ako odluči pogledati i prijelaznu, treću predstavu koju u hodnicima dok se glumci sele iz prostora u prostor ad hoc režira Anica Tomić, a radi se o Camusovoj 'Kugi'.

U suradnji s Franom Đurovićem kao koautorom glazbe i Goranom Petercolom kao scenografom i oblikovateljem svjetla, 'Didona i Enej/Smrt u Veneciji' okuplja i zanimljivu ekipu uključujući Anu Karić, Vlatku Oršanić, Natašu Dangubić, Mislava Čavajdu, Tvrtka Jurića, Deana Krivačića, Lanu Barić, Suzanu Brezovac te, kako sam &TD najavljuje uz posebne nastupe Nine Violić i Nataše Dangubić 2. Što god to značilo. .

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter