Naslovnica > PREDSTAVE > Bog masakra

Bog masakra

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najnoviji hit Yasmine Reze dijaboličnim humorom progovara o roditeljima i djeci, a u susjednoj je Sloveniji premijeru imao prije nego li u rodnoj autoričinoj Francuskoj, i to zahvaljujući Januszu Kici.
autorski tim funkcija
Barbara Korunjezični savjetnik
Mojca Kranjcdramaturg
Aleš Bergerprevoditelj
Yasmina Rezaautor teksta
Janusz Kicaredatelj
Janusz Kicascenograf
Alan Hraniteljkostimograf
izvođači uloge
Branko ŠturbejMichel Houillé
Igor SamoborAlain Reille
Saša PavčekVéronique Houillé
Silva ČušinAnnette Reille

Yasmina Reza, poznata i hvaljena francuska glumica i autorica, (čiji 'Razgovori nakon pokopa' su nedavno imali premijeru u osječkom HNK) prije nešto više od godinu dana svijetu je predstavila svoj najnoviji dramski tekst - 'Bog masakra', o čemu smo vam detaljno već pisali ovdje. Nakon praizvedbe u Zürichu, kako to već biva s Rezinim tekstovima, zaredale su premijere i u ostatku svijeta, pa je predstavu u Parizu (s Isabelle Hupert u podjeli) režirala sama autorica, a Londonu (s ništa manje impresivnom podjelom - Ralph Fiennes, Tamsin Greig, Janet McTeer & Ken Stott) ovih dana i - Matthew Warchus. No, prije Pariza i Londona, 'Bog masakra' svoj je debi u Europskoj uniji imao ni manje ni više nego u susjednoj nam Ljubljani gdje ga je na scenu Slovenskog narodnog gledališča postavio u Hrvatskoj dobro poznati Janusza Kica, i upravo ta produkcija stiže nam u goste.

'Bog masakra' priča je o dva para roditelja koji se sastaju ne bi li raspravili na koji način postupiti nakon što su se njihovi jedanaestogodišnji sinovi potukli u parku, pri čemu je Ferdinand Bruni izbio dva prednja zuba. Razgovor počinje vrlo civilizirano, no vrlo se teško dogovoriti tko je krivac, a tko žrtva. Jer možda je svađu izazvao Bruno, ali isto tako možda uzrok Ferdinandove agresije treba tražiti u disfunkcionalnom braku njegovih roditelja. Nakon popodneva provedenog u razotkrivanju obiteljskih tajni, najvažnije otkriće bit će da jabuka uistinu ne pada daleko od stabla, jer i roditelji, kad sve drugo propadne, imaju tendenciju probleme rješavati šakama.

Iako drama nosi pomalo morbidan naslov, on je ipak ironični komentar, a predložak je drama samo u širem smislu. Poput autoričinih ranijih radova, i ovo je komedija, koja ovaj put ispituje granice između barbarstva te politički korektnog, civiliziranog ponašanja.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter