Naslovnica > Osobe > OSOBE > Mladen Budiščak

Mladen Budiščak

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
DATUM SMRTI:
GODINA SMRTI:
MJESTO SMRTI:
predstava produkcija funkcija
Dundo Maroje (Gavella 1995), izvođač Tripčeta iz Kotora
Dantonova smrt (Gavella '69)izvođač Kočijaš

Mladen Budiščak rođen je 8. rujna 1947. u Zagrebu, gdje je završio gimnaziju i Akademiju dramske umjetnosti, na kojoj je 1971. godine diplomirao Glumu.

Od rujna 1971. bio je član ansambla kazališta "Gavella", ostavši u teatru u Frankopanskoj sve do svoje smrti, u 56. godini života. Osebujni "trešnjevački frajer" kao glumac je bio moćan i autentičan, utisnuvši svoju pojavnost u predstave nastale po tekstovima Shakespeareovim, Moliereovim, Gogoljevim, Beaumarchaisovim, Krležinim, Držićevim...

U glumačkoj karijeri odigrao je zapažene uloge iz hrvatske i svjetske dramske literature, surađujući s vodećim hrvatskim redateljima, među kojima su i Dino Radojević, Georgij Paro, Miro Međimorec, Kosta Spajić, Joško Juvančić, Paolo Magelli, Ivica Kunčević, Krešimir Dolenčić... Bio je Scapin u "Scapinovim spletkama", Klanfar u "Ledi", Valent u "Lamentacijama Valenta Žganca", Masperi u "Kakvu me hoćeš", Kaska u "Cezaru"... Zadnju svoju ulogu na pozornici matičnog teatra ostvario je u predstavi "Kroatenlager", koju je prema Krležinim tekstovima režirao Zlatko Vitez, a premijerno je izvedena u prosincu 2001. Uloga po kojoj je Budiščak vjerojatno najpoznatiji ona je urbanog anti-heroja Gliste u monodrami "Kužiš, stari moj", nastaloj po romanu Zvonimira Majdaka, te izvedenoj više od tisuću puta.

U nacionalnoj kinematografiji ostvario je antologijske likove u filmovima "Samo jednom se ljubi", "Čaruga", "Bravo, maestro", "Kud puklo da puklo" i drugima. Mladen Budiščak umro je 16. lipnja 2003. godine.

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE