Login za korisnike

Milorad Mišković

Milorad Mišković rođen 26. ožujka 1928. godine u Valjevu, a izvedbenim se umjetnostima počeo baviti još kao dijete u nekad poznatom beogradskom Rodinom pozorištu. Kasnije se, kao učenik čuvene Nine Kirsanove, okreće plesu, vrlo mlad postaje član Narodnog pozorišta, a već 1946.u Parizu započinje veliku međunarodnu karijeru.

Ubrzo je postao europska i svjetska plesačka zvijezda, baletni umjetnik koji je prvi u plejadi od tridesetak plesača iz Jugoslavije, odselio 1947. stigao u Pariz i – osvojio ga nevjerojatnom brzinom.

Grupa koju je Mišković uz pomoć Irene Lidove osnovao 1956. bila je originalna u svjetskim okvirima, kako po plesačima tako i po novom repertoaru. Prvu postavu čini šestero mladih, talentiranih plesača jakih umjetničkih osobnosti, od njih četvero iz Jugoslavije: uz Miškovića Šparemblek i Veseljko Sulić, te Veronika Mlakar. U sljedećoj postavi biti će Petar Dobrijević i Miljenko Banović iz Zagreba.

Ballets 1956 de Paris de Milorad Miskovitch, a kasnije Les Étoiles de Paris de Miskovitch, za koje su među inima koreografirali i  Balanchine i Bejart, bio je tako veliki rasadnik talenata, o čemu je opširno bilo riječi i na 3. Simpoziju o djelu Milka Šparembleka što ga je prije godinu dana u Zagrebu organizirao HC ITI.

Po završetku plesačke karijere, Milorad Mišković je dugo radio za UNESCO: u dva mandata bio je na čelu Savjeta za ples (CID), a potom je proglašen za njegovor doživotnog počasnog predsjednika.

Mišković je preminuo u Nici 21. lipnja 2013.

  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO

Odgovori