Login za korisnike

Mudro pile

Predstava za djecu o plavom piletu koje zna da nije bitno jeste li katolik, Židov, Pakistanac, gay ili crnac, već to da ste dobri i pametni.

***

Predstava za djecu o plavom piletu koje zna da nije bitno jeste li katolik, židov, pakistanac, gay ili crnac, već to da ste dobri i pametni.

Kako već živimo u mnogo tolerantnijim i slobodnijim vremenima od onih sredinom 19. stoljeća kada je Hans Christian Andersen napisao, odnosno, posložio narodnu priču o Ružnom pačetu, te kako znamo da djecu u njihovom ključnom, predadolescentskom razdoblju zaista mnogo toga može pogoditi i ostaviti im trajne posljedice, kao npr. i dosjetka o ružnom pačetu. E, pa prema tome je zaista bezbolnije i suvremenije, i svakako vrlo šik, ružno pače pretvoriti u plavo pile.

Naravno, plavo pile se nađe u kokošinjcu sa svim ostalim pilićima prirodne crvene i žute boje koji su vrlo rasistički i militantno raspoloženi, pa čak i brižnu koku Lizu koja uopće nije uskogrudna kao ostali uvjere da se mora pokoriti odluci većine, a ta je da biti plav nije nešto što je normalno.

I tako plavo pile bude prisiljeno pronaći pravi put do obitelji, sreće i znanja, što naravno i uspije, pa tako ne samo da dokaže da je plavo i mudro već time i dovede u pitanje logiku i načine razmišljanja inkvizicijski raspoložene okoline.
Sve to, za djecu od 3 do 8 godina, u kazalištu Žar-ptica.


Odgovori