Login za korisnike

Profesor Baltazar – Put oko svijeta

Bal-Baltazar, Bal-Baltazar! Profesor i izumitelj koji je riješavajući probleme svojih sugrađana uljepšao brojna djetinjstva, opet stiže i u kazalište.

***

Profesor Baltazar najuspješniji je projekt Zagrebačke škole crtanog filma, što ga je osmislio Zlatko Grgić, a imenovao Pavao Štalter, i u čijoj realizaciji je  sudjelovala ekipa od 20 ljudi među kojima su se isticali Ante Zaninović, Pavao Štalter, Boris Kolar, Milan Blažeković i Zlatko Bourek uz glazbu Tomice Simovića. Animirani serijal sniman od 1967. do 1971. godine izvorno je sadržavao 59 epizoda u trajanju od 5 do 10 minuta, a čiji je naslovni lik simpatični znanstveniku, koji rješava probleme svojih sugrađana.

Kultni serijal bez kojeg su nezamisliva djetinjstva starijig generacija ex-Yu, rea-animiran je 2005. godine, kad je Zagreb film krenuo i u intenzivnu promociju svog najpoznatijeg branda, proizvodeći, među inim, i svu silu Baltazarova merchandisinga.

http://www.youtube.com/watch?v=arjzGU5Jojs

Začudnog profesora u kazalištu smo posljednji put mogli gledati 2009. u produkciji Baltazar i tenor Koko Osječkog ljeta kulture, a prije toga u nagrađivanoj ZeKaeMovoj produkciji Baltazar ili potraga za čudesnom kapljicom. Njegov najnoviji pohod na domaće scene rezultat je koprodukcije Scene Gorica i zagrebačke Tvornice lutaka, a u  predstavi podnaslovljenoj 'Put oko svijeta', koju režira - Mario Kovač, a koji je sebi samom namijenio i naslovnu ulogu.

 

autorski tim
Dunja Fajdetićoblikovatelj lutaka
Matija Šantićscenograf
Tomislav Babićskladatelj
Maja Kovačkoreograf
Barbara Bourekkostimograf
Mario Kovačredatelj

izvođači
Filip Detelić
Mario Kovač
Petra Radin

Odgovori

POVEZANE VIJESTI