Login za korisnike

Male forme

Tri plesne minijature proizašle iz istraživačkog laboratorija zagrebačkog Studija za suvremeni ples.

***

'Studijev studio' naziv je istraživačkog programa Studija za suvremeni ples, u sklopu kojeg se realizira projekt 'Male forme' sastavljen od tri plesne minijature: 'Svjetlosni transfer' Branka Bankovića, 'Sasvim osobno ili kako sam gulila luk' Ivane Miletić Piškor i 'Pa trudim se...ok?! (Nisam bistra, al' sam umiljata)' Ive VIšak.

'Svjetlosni transfer' Branka Bankovića, kaže službena najava, koristi svjetlo kao izvedbenu kvalitetu, a 'a oblikovna konstanta tvori novi sloj pokreta, tijelo postaje stvarnije od njega samoga. Ponekad je u pitanju i obrnuti proces gdje je sjena tjelesnija od samog tijela, konture postaju voluminozne, potiču kolebanja tijela i svjetla među unutrašnjim i vanjskim prostorima i njihovim međusobnim rezonancama'.

'Sasvim osobno ili kako sam gulila luk' Ivane Miletić Piškor, inspirirana je rečenicom koju je Ivana zapisala prije 15 godina: 'Dakle, moram se izmiriti sa činjenicom da moj duševni život već duže vrijeme nalikuje duševnom životu gliste.' Po riječima autorice, želja joj je da se svatko od gledatelja zapita: 'Kakvo je to malo dijete koje nosim u sebi, kakav je moj život iznutra, a kakav izvana? Koliko smo slojeva ogulili do sada i koji sloj 'nudimo' ljudima oko sebe? Sa koliko ljubavi i slobode živimo ovaj svoj život, iskreno?'

'Pa trudim se...ok?! (Nisam bistra, al' sam umiljata)' Ive Višak inspirirana je pak ulomkom iz filma 'Annie Hall'.
'Čovjek ode psihijatru, kaže mu da njegov ludi brat misli da je kokoš. Doktor mu kaže da ga dovede. Čovjek odgovori da bi ga doveo, ali da mu trebaju jaja.
To ja mislim o vezama. Iracionalne su, lude, apsurdne. No ipak smo stalno u vezama jer većini nas trebaju jaja.' (Annie Hall, Woody Allen)

Sve tri minijature nastale su u produkciji Studija za suvremeni ples pod vodstvom umjetničke ravnateljice Bosiljke Mažuran.


Odgovori