Naslovnica > PREDSTAVE > Metastaze

Metastaze

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Hit roman kojeg su nazivali i domaćim 'Trainspottingom', frku je digao čim je izašao, a istome se nada i Kerempuhova predstava.
autorski tim funkcija
Ivo Balenovićtekst
Mario Delićsnimatelj
Rajko Minkovićvideo
Filip Povrženićasistent redatelja
Blaženka Kovač Carićkoreograf
Mario Mirkovićskladatelj
Vedrana Rapićkostimograf
Boris Svrtanredatelj
Boris Svrtandramatizacija
Boris Svrtanscenograf
izvođači uloge
Alan Soptadijete
Ana Maras HarmanderJasna; Sanja; Medicinska sestra; Zorica
Andrija Sunkodijete
Antun TudićJoža; Hohnjec; Zombi; Xavet
Borko PerićDejan
Branka TrlinMilica
Dragoljub LazarovMiloš; Poslovođa; Kobra
Edo VujićZvonko
Elizabeta KukićNadica
Filip Kurelacdijete
Hrvoje KečkešKizo
Ivana Buljan LegatiŠtefica / Meri / Časnica Hrvatske vojske
Juraj Rakovićdijete
Karlo Tanhoferdijete
Kostadinka VelkovskaJadranka
Lan Ratlićdijete
Linda BegonjaVesna; Nuša
Lukas Ettingerdijete
Mario MirkovićFilip
Marta Dogandijete
Mia BegovićLucija; Doktorica Pongračić – Weisner
Nina ErakMarija
Petra Svrtandijete
Tarik FilipovićMrtvi
Tena Nemet Brankovdijete
Vilim MatulaKrpa
Vlatko DulićDr. Bezjak
Željko KönigsknechtStevo; Ravnatelj; Dr. Prka

Pred ljeto 2006. kao prva knjiga u nas čijem su izdavanju posredovali književni agenti, pojavile su se 'Metastaze' Alena Bovića. Odmah se ustanovilo da je ime autora zapravo pseudonim, ali se do Božića iste godine i objave nominacija za nagradu Kiklop – nije znalo – čiji.

Kontroverzne priče smještene u zagrebački milje alkoholičara, narkomana, lopova i nasilnika’, pojedini su kritičari proglasili domaćom verzijom Trainspottinga, a svi su uglas hvalili i minucioznu grafičku operemu knjige.

Potom se zbog sirenskog zova potencijalne nagrade otkrilo da o svim mogućim opijatima natopljenu priču o pet prijatelja, ‘ružnom, prljavom, zlom i još gorem’ nije napisao nito od u nas etabliranih autora, ni netko iz tima doktora Sakomana, već da su ‘Metastaze’ prvijenac mirnog zagrebačkog ginekologa po imenu - Ivo Balenović. On je, kaže, počeo pisati zato je se u njemu ‘nakupila frustracija svim onim što sam gledao i slušao, cijelom situacijom u društvu’.

Balenović odnosno Bović na kraju Kiklopa nisu dobili, ali su što zahvaljujući prethodno dignutoj medijskoj buri, što svom urođenom šarmu, petorica prijatelja iz haustora br. 5 u jednom zagrebačkom kvartu, postala su hit i prema službenoj KIS-ovoj listi iz lipnja 2007., 12. najprodavanija knjiga u protekle 2.5 godine.

Po 'Metastazama' sam autor i redatelj Branko Schmidt pripremaju i film, dok se adaptacije romana u kazalište, i to Kerempuh, prihvatio Boris Svrtan, koji predstavu najavljuje riječima: 'I najgori horor-trip je prema ovom erotska masaža.'

Službena najava još kaže kako predstava prati sudbinu likova slučajno zatečenih 2007. u jednom zagrebačkom kvartu između Save i pruge, koji se nimalo ne razlikuje od bilo kojeg rubnog kvarta u Hrvatskoj, Europi ili svijetu, te kako njihova lokalna kvartovska priča sa svojim apsurdnim i bolnim obratima postaje univerzalna i prepoznatljiva, dijagnosticirana kao metastaza u društvenom tkivu.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE