Login za korisnike

Psi

Nakon što je objavio pet njegovih knjiga u prijevodu na hrvatski, Domino će Hervé Guiberta domaćoj publici predstaviti i na sceni. U predstavi koju režira Bojan Đorđev.

***

U izdavačkoj djelatnosti udruge Domino, koja producira i Queer Zagreb i Perforacije, kapitalno mjesto zauzima u ožujku promovirana edicija od čak pet naslova iz ostavštine Hervé Guiberta. Taj kultni  francuski pisac osamdesetih godina prošloga stoljeća, za života bavio filmom, fotografijom i novinarstvom, a preminuo je 27. prosinca 1991. godine od posljedica AIDS-a.

Njegova bolest jedan je od glavnih motiva koji se provlače kroz knjige Citomegalovirus, Moji roditelji, Samilosni protokol, Lud za Vincentom i Mauzolej ljubavnika, što iz je Domino objavio u prijevodu Zlatka Wurzberga.

Svojevrsna kruna te edicije bit će predstava Psi, prema istoimenom Guibertovom djelu, a u režiji gosta iz Beograda - Bojana Đorđeva.

"Tekst je napisan kolovoza 1981., u lošim danima, daleko od voljenog bića kome je bio namijenjen. Kao način zazivanja i razrada budućeg prijedloga. Jer to pisanje nije posljedica jedinstvene projekcije, ono uzima u obzir zajedničku osnovu fantazija, katalog figura, kao introspekcija, posvajanje želje drugog. ", zapisao je o Psima nam Guibert.

Tekst je to nastao vrlo rano u njegovoj spisateljskoj karijeri (objavljen 1982.), otvoreno seksualnog sadržaja, o kojem je sam autor govorio kao o svojoj “pornografskoj knjižici”.

Opsesija tijelima osnovna je tema teksta: autor koristi svaku tjelesnu kretnju, situaciju i fantaziju za razotkrivanje sebe.

Kako kaže službena najava:

Animalnost žudnje, iskazana u udvojenom sado-mazo odnosu, na kraju je sublimirana u vitalnosti zajedničkog hetero-homo seksualnog čina. Predstava se gradi na vrlo jednostavnoj formi: iz čiste prisutnosti glumca Stipe Kostanića na pozornici. Preko nametljivog, privlačnog i neuhvatljivog postojanja tijela koje se kreće kroz fantomatski svijet seksualno konotiranih trenutaka, u neodređenom vremenu, u atmosferi između prizora žudnje i ushićenja. Razvija se kao tjelesni performans o introspekciji duše.

Predstava niej za one mlađe od 18.

autorski tim
Darko Vaupotićfotograf
Hervé Guibertautor teksta
Bojan Đorđevredatelj
Zlatko Wurzbergprevoditelj
Selma Banichsuradnik za scenski pokret

izvođači
Stipe Kostanić

Odgovori