Search
Close this search box.

Petar i vuk

NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prokofjevljev izvornik u suvremenoj obradi jednog od najinovativnijih njemačkih kazališnih kolektiva i koprodukciji sa Theater an der Parkaue.

Petar i vuk ili kako se kod nas uvriježilo - Peća i vuk, orkestralna je suita Sergeja Prokofjeva za koju je napisao i tekst i glazbu i to navodno u samo četiri dana. Središnji moskovski teatar za djecu, navodno je od proslavljenog skladatelja naručio novo simfonijsko djelo, a kojim je trebala započeti glazbena edukacija najmlađe publike. Prokofjev je, kažu, stoga bio silo razočaran kad je premijera 2. svibnja 1936. naišla na slab odaziv publike. No, odonda do danas Petar i vuk  postali su amblematski naslov glazbenog kazališta za mlade, ali i doživjeli nebrojene adaptacije u druge medije, uključujući i Oscarom nagrađeni kratki film te audio album za sudjelovanje u kojem je Bill Clinton (!) dobio i Grammya 2004 godine.

Petar i vuk napisani su za naratora i orkestar čiji pojedini instrumenti ili njihove grupe predstavljaju likove u priči, upoznavajući tako mlade slušatelje sa sastavom orkestra, ali ih u podučavajući narativnim mogućnostima glazbe:

  • ptica je flauta
  • patka je oboa
  • mačka je klarinet
  • djed je fagot
  • vuk su rogovi
  • lovce predstavljaju puhački instrumenti sa udarcima timpana i bas bubnja, kao - pucnjevima
  • Petra, pak, dočaravaju žičani instrumenti.
Priča je pak dobro znana: dječak Petar provodi vrijeme u djedovoj kući u šumi i jednog dana neoprezno ostavi dvorišna vrata otvorena... Djed ga ubog toga prekori jer u šumi živi vuk, što Petar isprva ne povjeruje... No, kad se vuk doista pojavi, Petar će krenuti u avanturu života  - pokušavajući ga uhvatiti...
Takav izvornik poslužio je ao polazište njemačkom državnom teatru za mlade, Theater an der Parkaue i stalnim im suradnicima iz  norton.commander.productions, za predstavu u kojoj je klasični orkestar zamijenjen suvremenim glazbenim stilovima.
norton.commander.productions, kolektiv koji su osnovali Harriet i Peter Meining,  spada u najinovativnije kazalištarce s njemačkog govornog područja, za što su u svibnju 2010. primili i George Tabori nagradu
Predstava je namijenjena gledateljima od 5 i više godina.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE