Login za korisnike

Pale sam na svijetu (os)

Slavna slikovnica Jensa Sigsgaarda dobit će još jednu, tko zna koju po redu, domaću scensku verziju. Na sceni DK Branka Mihaljevića u Osijeku i u režiji Ivana Krstijana Majića.

***

Kad je poznati danski psiholog i profesor pedagogije Jens Sigsgaard (1910.-1991.) početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća odlučio napisati slikovnicu o skrivenim dječjim željama, svoj rad je započeo istraživanjem. Anketirao je više od tisuću dječaka i djevojčica predškolske dobi, postavljajući im pitanje: ‘Što biste činili da ste nevidljivi?’, kako bi njegova slikovnica uistinu odražavala dječja mišljenja i snove. Odgovori su bili raznoliki, no svi su govorili o potrebi za slobodom, za nesputanim ponašanjem, za svijetom bez roditeljske kontrole i svijetom u kojem bi mogli isprobati ponašanje koje je obično rezervirano samo za one koje zovemo odraslima. Mnogi od njih su svoje mjesto i doslovno pronašli u slikovnici koja je prvi put objavljena 1942. – od želje da se mladi ispitanici iskušaju kao vozači tramvaja do mogućnosti da uđu u banku ili trgovinu te uzmu štogod žele. Zanimljivost je da su želje uključivale prilično svakodnevne radnje i mjesta događanja, što samo govori o tome koliko su djeca već u ranoj dobi svjesna vlastitog okruženja. Slikovnica je kroz godine prošla mnogobrojne verzije, koje su uključivale i promjene kraja, kao i ‘moderniziranje’ ilustracija (koje je u tridesetpetogodišnjoj suradnji sa Sigsgaardom za brojna svjetska izdanja potpisao Arne Ungermann), te je poslužila kao predložak za film, niz kazališnih predstava, likovnih djela i dr.

Autori ove inscenacije odlučili su postaviti pitanje: što bi Pale zaželio danas? Bi li, kao kod njegovih danskih vršnjaka od prije pedesetak godina, njegove želje odražavale potrebu za ponašanjem koje nije opterećeno društveno određenim pravilima, ali zbog toga rezultira usamljenošću te konačnim shvaćanjem da je toplina obiteljskog okruženja važnija od ostvarivanja snova ili bi sloboda novostoljetnog Paleta možda bila nešto drugo?

autorski tim
Neda Ilijevićscenograf
Maja Markovićkostimograf
Darko Horvat skladatelj
Jens Sigsgaardautor predloška
Maja Svibenautor dramatizacije
Areta Ćurkovićaistent skladatelja
Ivan Kristijan Majićredatelj

izvođači
Areta Ćurković
Edi Čelić

Odgovori

POVEZANE VIJESTI