Login za korisnike

Maca Papučarica (GKL Rijeka)

Svima dobro znana Maca Papučarica Ele Peroci koja odnosi neuredno odbačenu obuću, stiže na riječku lutkarsku scenu.

***

Mačka koja odnosi neuredno odloženu obuću već je generacijama obavezno odgojno sredstvo u nas. Zapravo, u 'upotrebi' je toliko dugo da je posve lako zaboraviti da Maca Papučarica nije folklor već lik iz istoimene priče slovenske spisateljice Ele Peroci.

Bivša učiteljica, a kasnije i novinarka i urednica na Radio Sloveniji, Peroci (Rogaška Slatina, 1922. - Ljubljana, 2001.) je napisala još veliki broja knjiga za djecu i mlade, od kojih je Djeco, laku noć i u nas obavezna lektira. No, ništa nije uspjelo nadmašiti popularnost Muce copatarice kako se zove u izvorniku, prvi je put objavljene 1957. Priča je do danas prevedena na više jezika, a doživjela je i brojna lutkarska uprizorenja.

U riječkoj produkciji mala plesačica, upravo na dan premijere, ostaje bez svojih baletnih papučica, mladi nogometaš, bez kopački na dana finala, a bez svojih cipela ostaju i Vanda, Pavo i Luka. Sve ih je, naravno, odnjela Maca zaljubljena u urednost i čistoću. Djeca će krenuti u protragu za njom i otetom obućom, a na putu će se prvi put susresti sa snijegom, olujom, zlokobnom šumom, hladnoćom, ali i prvom spoznajom straha, boli, prijateljstva i - simpatija.

autorski tim
Ela Perocitekst
Leda Festini Jensendramaturg
Zaga Živkovićkoreograf
Luči Vidanovićlutke
Zvonko Festiniredatelj
David Petrovićpomoćna animacija
Sanjin Seršićoblikovanje svjetla
Igor Karlićskladatelj

izvođači
Almira ŠtifanićMaca Papučarica; Dušica; Dušičine Papuče
Anđelko SomborskiMarko; Vandin Tata; Spiker; Markove Kopačke
Božena DelašMiš Miško; Pavo; Pavine Papuče; Konac
David PetrovićStablo
Nebojša ZelićLuka; Lukine Papuče
Zdenka MarkovićVanda; Pavina Mama; Vandine Papuče

Odgovori