Login za korisnike

Liliom

Najpoznatija drama mađarskog autora Ferenca Molnara u izvedbi Mađarskog narodnog kazališta iz Pečuha.

***

 

Drama ‘Liliom’ autorova je scenska adaptacija njegove vlastite pripovjetke ‘Uspavanka’. Nastao 1909. po narudžbi, ‘Liliom’ jeu jedno i najpoznatija drama Ferenca Molnára, koju je u svijetu dodatno proslavila adaptacija u mjuzikl 'Carousel', autorskog dvojca Rodgers & Hammerstein.

U središtu je radnje Liliom, nasilan i svadljiv upravitelj vrtuljaka koji se zaljubi u Julku, mladu sluškinju. Kad oboje ostanu bez posla, a Julka otkrije da je trudna, Liliom potajno pristane zajedno s prijateljem Ficsúrom, kriminalcem, sudjelovati u pljački a kako bi se domogao novaca potrebnih za uzdržavanje djeteta. Pljačka se pretvara u katastrofu, iz koje Ficsúr uspjeva pobjeći dok se Liliom ubija kako ne bi bio uhapšen i nakon smrti biva poslan u Čistilište. Šesnaest godina kasnije, dozvoljeno mu je da se vrati na Zemlju na jedan dan kako bi učinio neko dobro djelo za svoju kći, sad već tinejdžerku, a koju nikad nije upoznao…

Liliom je 12 godina nako praizvedbe s velikim uspjehom postavljen i na Broadwayu, a u njegovoj drugoj obnovi 1940. također u New Yorku, glavne su uloge igrali Burgess Meredith i Ingrid Bergman. Uz niz filmskih adaptacija, 1945. Richard Rodgers i Oscar Hammerstein II napisali su Carousel, glazbenu adaptaciju drame, koja je odmah postala jedan od velikih klasika glazbenog kazališta.

Liliom je u Hrvatskoj prvi put igran 1916. u Varaždinu, poslijednji put na repertoaru nekog od domaćih kazališta bio je 2004. u režiji Larrya Zapije na sceni HNK Split, a u 2008. premijerno ga u režiji Nine Kleflin postavlja HNK Osijek.

autorski tim
Kristóf Wéberskladatelj
György Bátonyiscenograf
Attila Béresredatelj
Márta Pilinyikostimograf
Ferenc Molnártekst
Barbara Ari-Nagydramaturg

izvođači
Adrienn HerczegMariška
András DomonyaiStipan Kadar
Attila GötzPolicajac
Ernő Tóth AndrásDr. Reich
Éva Füsti MolnárGospođa Muškat
Ferenc KölesLiliom
Gábor BánkyStrugač
József PilincesBerković
Katalin SólyomGospođa Hollunder
Lajos Széll HorváthKapetan
Lilian FischerLujzica, sluškinja
Mikold DarabontJulka
Tamás BenyovszkyMomak Hollunder
Tamás UjlábLinzmann
Tibor UrbánHugo
Zsolt ZayzonFrajer

Odgovori

POVEZANE VIJESTI