Login za korisnike

Iznenada prošlog ljeta (zd)

Misteriozna smrt, nedozvoljene strasti, ludilo i – lobotomija, sa dalekog američkog juga u Zadar stižu zahvaljujući Glumačkoj radionici tamošnjeg HNK:

***

Autobiografski elementi temeljni su sastojak svih djela Tennessee Williamsa, no niti jedna od njegovih drama ne sadrži ih toliko kao Suddenly, Last Summer ili Iznenada, prošlog ljeta, čija priča glasi ovako:

Jedini sin ugledne udovice Violet Venable, pogina pod misterioznim okolnostima tijekom putovanja po Europi na kojem je bio sa svojom siromašnom rođakinjom  Catharine Holly. Po povratku u New Orealns, Catherine, koja je svjedočila strašnoj Sebastianovoj smrti pokazuje znakove ludila, a gospođa Venable prijeti joj lobotomijom, kako bi prikrila ne samo pravu istinu o sinovljevoj smrti, već i o njegovoj pedofiliji. No, pod utjecajem seruma istine Catherine će ispričati istinu - o tome kako su Sebastiana ubili lokalni dječaci od kojih je tražio seksualne usluge, koristeći Catharine kao mamac, na isti način na koji je to prethodno činio s vlastitom majkom...

Naime, Tennesseejevoj sestri je još u ranoj mladosti dijagnosticirana shizofrenija, siromašni rod istoimeniitelji Williams pristali su je 1943. godine  ekperimentalnom, ali besplatnom tretmanu lobotomije. Nakon neuspjele operacije, Rose Williams je do kraja života ostala potpuni emotivni i intelektualni invalid, što Tennessee Williams svojim roditeljima nikad nije oprostio.

Iznenada prošlog ljeta praizvedena je na off-Broadwayu 1958. godine, a već godinu dana kasnije i ekranizirana. Film je prema scenariju Gore Vidala i samog Williamsa režirao Joseph L. Mankiewicz, a glavne su uloge igrali Elizabeth TaylorKatharine Hepburn Montgomery Clif.  Uprkos snažnom cenzorskom pritisku (zbog kojeg su iz finalne verzije izbačene sve reference na homosekusalnost), film je postigao popriličan uspjeh, a obje su glaven glumice bile nominirane za nagradu Oscar.

U Hrvatskoj je drama prvi put izvedena tek 2006. godine i to na sceni HNK Varaždin u režiji Snježane Banović, dok ovu, najnoviju produkciju potpisuje Vinko Radovčić, a ista nastaje kao rezultat Glumačke radionice HNK Zadar.


Odgovori