Naslovnica > PREDSTAVE > Kako se vjetar spustio među ljude

Kako se vjetar spustio među ljude

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako se ljudska glupost i tvrdoglavost mogu 'provjetriti' pojasnit će djeci starijoj od 3 godine jakutska narodna bajka u režiji Tamare Kučinović
autorski tim funkcija
Liubov Narmunkhambetovaautor likovnog oblikovanja predstave
Asya Yurinascenograf
Asya Yurinaautor lutaka
Ekaterina Efremovaskladatelj
Peter Makarovskladatelj
Tamara Kučinovićautor teksta
Tamara Kučinovićredatelj
Maja Svibendramaturg
izvođači uloge
Andrea MajicaDječak
Branimir RakićDobri otac
Ivan MedićDrski otac
Milena BlažanovićDjevojčica
Petar KonkojVjetar
Sanja VidanPlanina

Negdje daleko, daleko na istoku, postoji područje gdje su teški zimski kaputi stalno u modi, gdje su ponekad noći duge, a dani traju tek koji sat, i obrnuto, postoji područje gdje je sasvim uobičajeno da snijega padne i nekoliko metara te da se ne topi mjesecima. Ime tog područja je Jakutija, a narod koji tamo živi naziva se Jakutima. Jakutija je površinom najveća republika  Ruske Federacije, čiji sjeveroistok zauzima. Ona je i najveća Republika na svijetu. I najhladnija je, zimske temperature u dijelovima Jakutije spuštaju se i do minus sedamdeset stupnjeva! U tako hladnim uvjetima, međutim, ipak se može pronaći toplina prijateljstva za kojom žude Lena i Kiren iz naše priče.

Malo selo, dvije kuće, između jezero. Tako bi se mogao opisati Lenin i Kirenov dom. Na  prvi pogled čini se da nema ništa prirodnije nego da se dvoje djece iz tako malog sela druže i zajedno odrastaju.  No, većom preprekom od hladnog jezera koje se nalazi između njihovih kuća, pokazat će se njihovi očevi. Dok Lenin otac zbog svog ponosa odbija svaku pomisao na komunikaciju sa susjedima, Kirenov se ne zauzima dovoljno čvrsto za želje svog sina. I zbog toga se Vjetar odlučio spustiti među ljude kako bi pomogao Kirenu koji želi da njegov i Lenin otac postanu prijatelji. Vjetar pokušava pomoći Jakutima koristeći svoje moći, no zbog njegove nestrpljivosti i ishitrenosti, jednako kao i zbog tvrdoglavosti Drskog Jakuta, Leninog oca, te ponizne dobronamjernosti Dobrog Jakuta, Kirenovog oca, vjetrovite akcije ponekad ne proizvode željeni učinak. Zato će Vjetar i sam morati potražiti savjet mudre Planine te naučiti nešto prije nego uspije izvršiti svoj naum...

Jakutska narodna priča o vjetru koji ljudima pomaže nadvladati glupost i tvrdoglavost, Kako se vjetar spustio među ljude, predložak je za istoimenu predstavu Tamare Kučinović, a kojom će ona ujedno i diplomirati studij kazališne režije, smjer redatelj kazališta lutaka, na Akademiji u St. Petersburgu.

S iste škole dolaze i njezini suradniciu  autorskom timu predstave  Liubov Narmunkhambetova  koja potpisuje likovnost predstave, autorica lutaka i scenografije Asya Yurina, te skladatelji Ekaterina Efremova i Peter Makarov.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter