Login za korisnike

Čarobnjak iz Oza (ZKL)

Omiljena dječja knjiga postala je hit film koji obožavaju sve generacije, a najnoviju u moru kazališnih adaptacija priređuje Zagrebačko kazalište lutaka.

***

Kansas, Dorothy, Munchini, žuto popločena cesta, vještice, Toto, limeni čovjek, strašilo i lav, tetka Em i crvene cipelice. Nije teško pogoditi, radi se o svima dobro poznatoj i svima omiljenoj priči o čudesnom putovanju k čarobnjaku iz Oza. Ova fantastična dječja knjiga L. Franka Bauma tiskana je 1900. godine, no svima je mnogo vjerojatnije poznatiji film Victora Fleminga iz 1939. s Judy Garland u glavnoj ulozi.

Ili… možda malo manje poznati, ali u svakom slučaju interesantni all-black film o Ozu iz 1978. redatelja Sidneya Lumeta u kojem ulogu Dorothy glumi Diana Ross, a ulogu strašila Michael Jackson. Ima ih još, naravno, ali o tome drugi put.

No, doživjela je Baumanova priča i mnoge kazališne adaptacije, pa je tako preživjela i Broadway, Royal Shakespeare Company i vrlo vjerojatno cijelu hordu adaptacija za kazališta dječjih pozornica. Jednu od njih potpisao je i Alfred Bradley, a u INK Pula po njoj su lani napravili vlastitu produkciju.

Za Zagrebačko kazalište lutaka Baumov je izvornik adaptirao Igor Mrduljaš, a predstavu namijenjenu djeci od 5 do 10 godina režira - Joško Juvančić.

autorski tim
L. Frank Baumautor predloška
Igor Mrduljašautor adaptacije
Joško Juvančićredatelj


Odgovori