Login za korisnike

Tinta, let i topla voda

O čemu misle veliki umovi dok npr. pripremaju večeru ili spavaju, odnosno, zašto i kako je slavni izumitelj Slavoljub Penkala stvorio deterdžent, termofor i, naravno, penkalu…

***

Posve je sigurno da znate kako je mehaničku olovku, našu svakodnevnu, izumio izvjesni gospodin po imenu - Eduard Slavoljub Penkala.
No, iako je bio jedan od prvih stručnjaka za suvremeni marketing, manje je poznato da gospodinu Penkali dugujemo još i termofor, deterdžente, zračni jastuk, rotirajuću četkicu za zube i još četrdesetak drugih patenta koje je za života – izmaštao...
Još je, pak, manje poznato da je esperantist Penkala rođenjem bio Slovak poljskog podrijetla te da je ime Slavoljub nadjenuo sam sebi, a nakon što se zaljubio u Hrvatsku.

U godini u kojoj se navršilo puno stoljeće od Penkalina najpoznatijeg izuma – možda je konačno vrijeme da o njemu naučimo više. Ili tako barem misli ekipa predstave 'Tinta, let i topla voda', koja će premijeru u koprivničkom Ludens teatru imati 16. studenog.

Njihova priča o jednom od najvećih gospodara mašte na našim prostorima namijenjena je prvenstveno Penkalinim kolegama u dobi od 4 do 10 godina, ali će se u istoj, sasvim sigurno, pronaći i oni stariji – osim ako im aparatura za maštanje nije potpuno zahrđala.

Naime, kako i priliči Penkali, predstava o njemu nije nastala klasičnim slijedom teksta, pokusa i premijere, već  - pokusa, pokusa i pokusa.

'Tinta, let i topla voda' zapravo su jedan od rijetkih domaćih primjera tzv. devising kazališta, odnosno predstava je u potpunosti izmaštana tijekom procesa kazališnih pokusa, slijedom osnovne priče autorica Maje Sviben i Nore Krstulović.

A u njoj ćete otkriti kako je od forme komuniciranja puno važnija namjera i kako je izum ponekad plod slučajnosti, a ponekad jednostavno – ljubavi!

Naime, g. Penkala i supruga mu Emilija, došli su iz posve različitih svjetova  - on je bio kemičar, ona pijanistica - a da stvar bude 'gora' govorili su i različite jezike, ali su svejedno na kraju našli onaj – zajednički.

Njihovim putem ide i ‘Tinta, let i topla voda’, gotovo u potpunosti neverbalna predstava koju će razumjeti i oni koji ne znaju ni riječi hrvatskog, njemačkog, slovačkog ili poljskog.

A kad na kraju iste shvate kako je za sreću potrebno malo, poletjet će s njima – nadamo se - s Penkalina prvog ovdašnjeg aerodroma, u sfere u kojima je - pero snažnije od mača.

autorski tim
Pascal Ayerbeskladatelj
SKROZscenograf
Maja Svibenautor
Jelena Hadži-Manevproducent
Nora Krstulovićautor
Sven Šestakproducent
Marita Ćopokostimograf

izvođači
Jelena Hadži-ManevEmilija Penkala
Sven JakirEduard Slavoljub Penkala

Odgovori

POVEZANE VIJESTI