Login za korisnike

Tesla Electric Company

Kao poklon za 150 rođendan, Tesla je od kazališta Ulysses dobio svoju kazališnu reinkarnaciju. Odnosno, njih šest!

***

Rođen u Smiljanu 1856., umro u New Yorku u apartamanu 3327 na 33. katu, 1943.godine. Kažu da je otkrio 21. stoljeće. Poznat po izmjeničnoj struji, zavojnici koja se koristi u televizorima, pridonio izumu radija i ostalih kućanskih aparata, poznat po svom opsesivno-kompulzivnom ponašanju, svitku za elektomagnete, mizofobiji, potencijalnom celibatu, prijateljevanju s Markom Twaineom, neprijateljevanju s Edisonom, kozmopolit, cijenio je umjetnost i kulturu, bio je pacifist. Općenito Nikola Tesla nosi epitet ludog znanstvenika.

Ipak, taj ludi znanstvenik danas je svakako jedan od najcjenjenijih u svijetu. A osim posveta koje je dobio u obliku različitih konferencija tijekom godine, nagrada, mnoštvo biografija, ili činjenice da znak za magnetsku indukciju nosi upravo njegovo ime, ne smijemo zaboraviti i gotovo jednako važne posvete Tesli, poput onih da je 1944. osnovana partizanska divizija po njegovom imenu, da je američka pošta imala markicu s njegovima likom, te da je 1984. formiran američki hard-rock band Tesla.

Pa nije ni čudo da je na svoju 150. obljetnicu rođenja dobio i priliku pojaviti se na kazališnim daskama. A kako umjetnički autori predstave, redatelj Tomaž Pandur i autor teksta Darko Lukić i sami kažu, nije im bio cilj otkriti što je Tesla zapravo bio, neko pokazati način kako je on to bio. A taj način o kojem oni govore, glumi čak šest glumaca – svi u ulozi Tesle, a cijela stvar prerasta u gotovo glazbeni spektakl, ulaskom na scenu glazbene skupine Silence kojoj se posve jasno može pripisati i poprilična dramaturška važnost.


Odgovori