Naslovnica > PREDSTAVE > Tesla Electric Company

Tesla Electric Company

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kao poklon za 150 rođendan, Tesla je od kazališta Ulysses dobio svoju kazališnu reinkarnaciju. Odnosno, njih šest!
autorski tim funkcija
fFontkostimograf
Aleksandar Radovičkostimograf
Silenceskladatelj
Livija Pandurdramaturg
Tomaž Pandurredatelj
NUMENscenograf
Darko Lukićtekst

Rođen u Smiljanu 1856., umro u New Yorku u apartamanu 3327 na 33. katu, 1943.godine. Kažu da je otkrio 21. stoljeće. Poznat po izmjeničnoj struji, zavojnici koja se koristi u televizorima, pridonio izumu radija i ostalih kućanskih aparata, poznat po svom opsesivno-kompulzivnom ponašanju, svitku za elektomagnete, mizofobiji, potencijalnom celibatu, prijateljevanju s Markom Twaineom, neprijateljevanju s Edisonom, kozmopolit, cijenio je umjetnost i kulturu, bio je pacifist. Općenito Nikola Tesla nosi epitet ludog znanstvenika.

Ipak, taj ludi znanstvenik danas je svakako jedan od najcjenjenijih u svijetu. A osim posveta koje je dobio u obliku različitih konferencija tijekom godine, nagrada, mnoštvo biografija, ili činjenice da znak za magnetsku indukciju nosi upravo njegovo ime, ne smijemo zaboraviti i gotovo jednako važne posvete Tesli, poput onih da je 1944. osnovana partizanska divizija po njegovom imenu, da je američka pošta imala markicu s njegovima likom, te da je 1984. formiran američki hard-rock band Tesla.

Pa nije ni čudo da je na svoju 150. obljetnicu rođenja dobio i priliku pojaviti se na kazališnim daskama. A kako umjetnički autori predstave, redatelj Tomaž Pandur i autor teksta Darko Lukić i sami kažu, nije im bio cilj otkriti što je Tesla zapravo bio, neko pokazati način kako je on to bio. A taj način o kojem oni govore, glumi čak šest glumaca – svi u ulozi Tesle, a cijela stvar prerasta u gotovo glazbeni spektakl, ulaskom na scenu glazbene skupine Silence kojoj se posve jasno može pripisati i poprilična dramaturška važnost.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE