Login za korisnike

Gle, kako dan lijepo počinje

Prva ljubavnička uloga Špire Guberine u kazališnoj verziji legendarne radio drame, a u povodu 20. obljetnice smrti njezina autora.

***

 

20. obljetnica smrti oca hrvatske dokumentarne radio drame, Zvonimira Bajsića, izrodila je, ako je vjerovati svjedocima, jedan od najimpresivnijih kazališnih događaja sezone - 'Tišinu' u zagrebačkoj Kuli Lotrščak. Obilježavanju iste obljetnice, odlučili su se pridružiti i Šibensko kazalište i MHT Kiklop, privatni teatar doajena hrvatskog glumišta, Špire Guberine, i to premijerom najpoznatijeg Bajsićeva djela - 'Gle, kako dan lijepo počinje'.

U izvorniku komorna radio drama 'Gle, kako dan lijepo počinje' u eteru se prvi put čula daleke 1974. godine, no i prije radijske premijere interes za njezinu inscenaciju pokazali su kazalištarci, pa je svoju scensku premijeru imala 9. travnja 1970. godine, kad ju je na Večernju scenu Maloga kazališta 'Trešnja' postavio Ladislav Vindakijević. I opet, ako je vjerovati svjedocima, antologijske su uloge u toj predstavi ostavarili Fabijan Šovagović i Zdenka Heršak, da bi njihovim stopama potom krenule kolege na scenama u Rijeci, Splitu, Dubrovniku...

Obljetnička predstava ima i poseban kuriozum, a to je da će u njoj po prvi put u svojoj karijeri, Špiro Guberina zaigrati ulogu ljubavnika.

autorski tim
Zvonimir BajsićZvonimir Bajsićautor teksta
Roko Grbinproducent
Renato Švorinićizbor glazbe
Vedran Ivankovićscenograf
Georgij Paroredatelj
Zorana Mihelčićkoreograf
Sara Lovrić Caparinkostimograf
Branko Lovrić Caparinscenograf

izvođači
Jasminka AntićMariola
Špiro GuberinaMiroslav

Odgovori