Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 43. Borštnikovo srečanje

43. Borštnikovo srečanje

Od 17. do 29. listopada u Mariboru traje najvažnija slovenska kazališna smotra, Borštnikovi susreti, čijim je lanjskim izdanjem vladao Ivica Buljan. Može li se to ponoviti i ove godine?
Share on facebook
Share on twitter

Središnji slovenski kazališni festival ove godine ima novu selektoricu, dramaturginju Barbaru Orel, a koja je za svečarsko izdanje odabrala 11 naslova u natjecateljskom programu. Nagrade najboljima među njima dijelit će žiri u sastavu Mario Brandolin (kazališni kritičar iz Italija), Blaž Lukan (kazališni kritičar), Gregor Butala (kazališni kritičar), Maja Haderlap (dramaturginja) i Mojca Jan Zoran (teatrologinja).

Među odabranim naslovima najviše predstava - čak tri - ima SNG Drama Ljubljana, slijedi SNG Maribor s dva, dok sva ostala kazališta imaju tek po jednog 'predstavnika'. Predstavu u konkurenciji i ove godine ima Ivica Buljan, koji je 'pomeo' lanjsko izdanje Boštnika, a hoće li mu to uspjeti i ove sezone s Mladim mesom Hervé Guiberta /naslovna/ - tek ćemo vidjeti. Zanimljivo je da su se u konkurenciji našle i dvije predstave u režiji, očito prezaposlenog, Sebastijana Horvata, ali projekt Slovensko narodno gledališče u produkciji Maske i režiji - Janeza Janše.

Ovogodišnje izdanje festivala bit će posebno svečano, jer se njime obilježava i 150. godišnjica rođenja Ignacija Borštnika, po kojem je festival i dobio ime. Popratni program stoga obiluje sznastvenim skupovima, izložbama i okruglim stolovima o Borštniku, ali i nizom manjih kazališnih projekata koji se izvode van konkurencije.
U sklopu srečanja dodjeljuje se i najveća glumačka relikvija slovenskog teatra - Borštnikov prsten, o čijem će sretnom dobitniku ili dobitnici, odlučivati žiri u sastavu Tone Partljič, Rapa Šuklje i Peter Ternovšek.

Detalej programa kao i raspored izvedbi pronaći ćete na službenim spletnim stranama festivala tj. ovdje, a nama još ostaje samo popisati predstave u konkurenciji:

Joseph Stein, Jerry Bock, Sheldon Harnick: Goslač na strehi
Mestno gledališče ljubljansko
Režiser Stanislav Moša

Eugène Ionesco: Nosorogi
Drama SNG Maribor
r: Vito Taufer

Slovensko narodno gledališče
Maska Ljubljana
r: Janez Janša

William Shakespeare: Tit Andronik
SNG Drama Ljubljana
r: Diego de Brea

Heinrich von Kleist: Katica iz Heilbronna ali Preizkus z ognjem
SNG Drama Ljubljana
r: François-Michel Pesenti

Andrej Hieng: Osvajalec
SNG Drama Ljubljana
r: Dušan Jovanović

Nikolaj Erdman: Samomorilec
Slovensko stalno gledališče Trst
r: Eduard Miler

Matej Bor, Sebastijan Horvat: Raztrganci/Učenci in učitelji
Mestno gledališče Ptuj in E.P.I. Center v koprodukciji s Cankarjevim domom Ljubljana
r: Sebastijan Horvat

Ivan Cankar: Lepa Vida
Drama SNG Maribor
r: Sebastijan Horvat

Hervé Guibert: Mlado meso
Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana
r: Ivica Buljan

Alan Ayckbourn: Skrivni strahovi na javnih krajih
Private Fears In Public Places
Slovensko narodno gledališče Nova gorica
r: Ivana Djilas

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI