Search
Close this search box.

S ljubavlju, Janis

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA: ,
OCJENA PUBLIKE:
12345
19 najpoznatijih sonogova s repertoara Janis Joplin kombinirano s njezinim pismima užoj i široj obitelji, u režiji Lawrenca Kiirua, stiže na scenu zagrebačke Komedije.
autorski tim funkcija
Randal Mylerautor
Laura Joplinautor predloška
Tomas Krkačglazbena produkcija
Branko Bogunović Pifglazbeni viditelj
Branko Bogunović Pifkorepetitor
Zlatko Kelnerićasistent redatelja
Mladen Mordej Vučković scenski pokret
Mirjana Zagoreckostimograf
Dragutin Brozvideo
izvođači uloge
Adam KončićNovinar
Ana (Kraljević) MagudGlas
Boris BarberićNajavljivač
Branko Bogunović Pifglazbenik - gitare, vokal
Danko Krznarićglazbenik - klavir, orgulje, vokal
Davor SvedružićNovinar
Hrvoje Marinković – KrckoGlas
Jasna Palić PicukarićNovinarka
Krešimir Randićglazbenik - bubnjevi
Marija BorićJanis Joplin
Neven Mijač glazbenik - usna harmonika, gitara, vokal
Ronald ŽlaburGlas
Tomas Krkačglazbenik - bas gitara, vokal
Vinko KraljevićGlas
Zdenka KovačičekJanis Joplin
Zlatko KelnerićNajavljivač

Kad je svojvremeno neki nadobudni novinar upitao Janis Joplin da komentira smrt Jimmy Hendrixa od posljedica overdosea u 27. godini, ona, koja je u tom trenutku bila jednako stara, odgovorila je: Neki ljudi žive, neki preživljavaju. Ja ću preživjeti. Planiram tu biti još dugo.

Niti mjesec dana kasnije, 4. listopada 1970. demantirala je sama sebe i umrla, također od overdosea.

No, iako već 38 godina pokojna, Janis Joplin i dan danas prodaje 300.000 nosača zvuka godišnje, a golemoj industriji eksploatacije njezina lika i djela pridružio se 200. i mjuzikl S ljubavlju, Janis ili u izvorniku - Love, Janis.

Napisao ga je, točnije - montirao, i potom režirao veteran Off- Broadwaya, Randal Myler, kolažirajući knjigu koju je temeljem stotina pisama same Janis upućenih članovima obitelji prethodno objavila njezina mlađa sestra - Laura.

Godinu dana prije premijere Love, Janis, Myler je doživio najveće profesionalno priznanje u svojoj karijeri - dvostruku nominaciju za nagradu Tony i to također za montažni glazbeni mjuzikl - It Ain't Nothin' But the Blues. Potom je na red došla priča o Janis Joplin, koja je na sceni off-broadwayskog Village Theatera doživjela 700 izvedbi, e da bi se Myler potom potpuno posvetio nizu sličnih projekata kreirajući glazbeno-scenske biografije banda Mamas And The Papas (Dream A Little Dream: The Mamas And The Papas Musical), Hanka Williamsa (The Lost Highway) i drugih, što mu je u konačnici priskrbilo nadimak 'kazališnog kroničara americane'. No, tržišno gledano, priča o Janis Joplin bila je i ostala njegov najveći adut, pa izvorna produkcija rečenog mjuzikla  i dan-danas turira Amerikom iako su biografije izvođača na službenom sajtu i nakon 7 godina 'under construction'...


clip iz originalne američke produkcije 'Love, Janis'

Riječ je o kolažu već spomenutih pisama - iz kojih ćete doznati da je Janis majci preporučila da pročita roman Rosemarina beba ili da planira pogledati mjuzikl Hello, Dolly -  s 19 najpopularnijih pjesama s njezina repertoara poput Piece of My Heart, Try, Me and Bobby McGee, Ball and Chain, Mecedes Benz...

Myler je Love, Janis zamislio kao dijelom dramu, dijelom koncert pa cijelu predstavu nose tri izvođača - glumica u ulozi mlade Janis, pjevačica njezinih hitova i glas zamišljenog novinara, tj. naratora. Kritike izvorne produkcije podosta su se bavile ovakvim aranžmanom pretežno ocjenjujući kako je isti posljedica činjenice da Myler nije mogao naći glumicu koja bi podjednako uvjerljivo igrala i pjevala ulogu Janis Joplin, kao što je to primjerice uspjelo Bette Midler u filmu The Rose.


Bette Midler @ The Rose

No, ukoliko se u kazalište planirate zaputiti ne biste li doznali nešto više o razlozima zbog kojih se uredno dijete iz građanske obitelji pretvorilo u problematičnu ikonu sklonu opijatima i usputnom seksu, onda ovo definitvno nije predstava za vas. S ljubavlju, Janis, barem u izvorniku, 'problematične' djelova lika i života kultne pjevačice u potpunosti - preskače.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE