Naslovnica > VIJESTI > PLES > 10. godina Eksperimentalne slobodne scene

10. godina Eksperimentalne slobodne scene

Povodom deset godina djelovanja, Eksperimentalna slobodna scena organizira festival koji to nije, sprema party i javnu akciju, ali i pokreće on-line platformu za izvedbenu produkciju.
Share on facebook
Share on twitter

Eksperimentalna slobodna scena je nezavisna organizacija osnovana 2001. godine s ciljem promicanja i afirmacije suvremenog plesa i drugih oblika izvedbenih umjetnosti. Njezin program djelovanja uključuje plesne treninge, radionice, audicije; a organizacija uz to potpomaže ostvarivanje autorskih i rezidencijskih projekata, te osmišljava i organizira projekte samostalno ili u suradnji s drugim umjetnic/ama/ima, udrugama i organizacijama u kulturi.

Prvi deset godina rada EksScena obilježit će od 19. do 22. prosinca organizacijom LivingRoomFestivala, odnosno festivala koji to - nije, a čija službena najava glasi ovako:

"U suradnji s berlinskim, madridskim i belgijskim kolegama, ekscena Vas poziva u tople domove i udobne sobne naslonjače, na četiri dana druženja tijekom kojih želimo u suradnji s Vama kreirati drugačije okvire vlastite i Vaše reprezentabilnosti. Nudimo Vam festival koji to nije niti to želi biti, ispitujemo granice međusobnog prepoznavanja, govorimo o umjetnosti kroz prizmu svakodnevnih banalnosti, hobija, tračeva, simultano u Berlinu, Madridu, Zagrebu i
Briselu četiri dana suradničkog eksperimenta, mi i Vi zajedno, tijekom kojeg želimo naš i vaš rad razmatrati kao aparatus za kreiranje odnosa a ne objekata za konzumiranje."

LivingRoomFestival će tako prenositi događanja iz četiri grada, ali i posredovati video snimke istih, ograničenom 'livingroom' gledalištu  od 25 do 30 mjesta.

Detaljan program za svaki od gradova, kao i adrese za rezervacije svog mjesta na kaučima u tamošnjim dnevnim boravcima pronaći ćete ovdje.

20. prosinca bit će pak predstavljena e-scena  online platforma za izvedbenu produkciju, zamišljena kao "novi tip i model virtualne kulturne institucije kao mjesto sustavne prezentacije i distribucije radova autora nezavisne hrvatske izvedbene scene."

Organizatori objašnjavaju kako se takvim modelom virtualne institucije "potenciraju pozitivne prezentacijske i distribucijske karakteristike scenskih umjetničkih djela", no za realizaciju platforme odabrali su flash, što veći dio objavljenog sadržaja čini posve neupotrebljivim za daljnju distribuciju.

20. prosinca bit će promoviran i YouTube kanal posvećen desetogodišnjici EkScene, a kojim autorice Jelena Mihelčić i Nives Sertić žele proslaviti i zabilježiti rad autorica/koreografkinja kojima je platforma ekscene bila značajna u određenoj fazi njihovog umjetničkog razvoja, a to su redom:

Selma Banich, Sandra Banić Naumovski, Mila Čuljak, Marjana Krajač, Nensi Ukrainczyk, Natalija Manojlović, Silvia Marchig, Maja Marjančić, Barbara Matijević, Željka Sančanin, Zrinka Šimičić, Sanja Tropp Frühwald, Zrinka Užbinec i Petra Zanki.

Prezentacija i pripadajući party započinju u 20h u Trpimirovoj 15 u Zagrebu, no program se nastavlja i nakon toga jer u još nedefiniranom terminu EksScena planira i javnu akciju Fosilna tijela.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI