Login za korisnike

Scream

Priručnik kako postati terorist u 9 koraka i 3 godine, ili tko je zapravo ukrao Munchov ‘Krik’.

***

Vrisak (engleski Scream) ili norveški Skrik, kultna je serija egzistencijalističkih slika Eduarda Muncha. Jedna od njih ukradena je 2004. godine iz Munch Museuma u Oslu (u 'paru' sa slikom Madonna), nakon čega je u dodatno osiguranje muzeja uloženo čak 6 milijuna dolara, a zbog radova na njima muzej je bio zatvoren punih 10 mjeseci.

Policija je zbog sumnji za sudjelovanje u krađi uhapsila 6 ososba od kojih je troje i osuđeno na visoke novčane i zatvorske kazne, no 'mozak operacije' nije nikad pronađen. Slike su pronađene 2006. godine u nikad razjašnjenim okolnostima, obje prilično oštećene.

Autori predstave Scream tvrde pak kako za razliku od policije u Oslu znaju tko je pravi kradljivac slika, te kako je riječ Zlatanu Jašareviću. Predstava uspostavlja vezu između biografije Eduarda Muncha, priče o tome kako je slika nastala, medijskih napisa o krađi slike iz 2004., priče o Zlatanu Jašareviću, njegove veze sa ženom koja je radila kao osiguranje u muzeju u vrijeme krađe slike, uzročno-posljedične veze između umjetnika i osobe koja krade njegovo umjetničko djelo više od sto godina kasnije…

Ili kako kažu autori: Projekt Scream je priručnik kako postati terorist u 9 koraka i 3 godine. 

autorski tim
Oestain Bragerautor teksta
Natasha Kadindramaturg
Juraj Arasoblikovatelj zvuka
Boris Kadinautor koncepta

izvođači
Aja Kobe
Davor Kovač

Odgovori

POVEZANE VIJESTI