Login za korisnike

Zlatna zemlja

Možda zlato nije sve što sija, a možda naprosto ne vrijedi svugdje kao što to Zemljani misle… Na putovanje u Zlatnu zemlju vodi vas GKL Split.

***

Prva ovogodišnja premijera u splitskom Kazalištu lutaka je dramatizacija Lade Martinac Kralj prema  kratkoj pripovijetci  'Zlatna zemlja' Zvonimira Baloga.

Radnja predstave 'Zlatna zemlja' smještena je u pet tisućitu godinu. Djevojčica Eva i njezin otac profesor Cvjetko, poznati znanstvenik pozvani su od kralja Zlatka na planet X 250 u Galapakos. Planet X 250 je planet koji u svim svojim slojevima ima samo i jedino zlato, i samo jednu biljku koja raste na njemu, a to je krumpir. Upravo je bolest biljke krumpira poticaj za dolazak Eve i njezinog oca u Zlatnu zemlju. Eva i njezin tata shvaćaju da  zlato koje posjeduju stanovnici Planeta X 250 tamo zapravo znači siromaštvo. Profesor Cvjetko saznaje u čemu je problem i otkriva urotu oko Galapakosa.

Robot Adama  koji na Planet X 250 dolazi sa Cvjetkom i Evom  nema razumijevanja za svijet koji je  potpuno drugačiji nego svijet iz kojega oni dolaze, a u predstavi se kroz njegov lik prikazuje motiv netolerancije prema drugima.  Dvorski koji živi u Zlatnoj zemlji ima problem da nešto previše voli i kroz taj lik se prikazuje motiv opsesije. U predstavi se postavlja i pitanje ima li kažnjavanje smisla što se može vidjeti u odnosu Kralja i Dvorskoga.

Glazbu za predstavu skladao je Mate Matišić, a predstavu režira Dražen Ferenčina.

Autor kostimografije, scenografije i lutaka je Mojimir Mihatov, koji potpisuje preko četrdeset predstava kao autor lutaka. Prvi je dobitnik nagrade 'Branko Stojaković' koja se dodjeljuje na Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske od 1995. godine za ukupnu likovnost lutkarskih  predstava.

autorski tim
Zvonimir Balogautor teksta
Raul Brzićvideo
Lada Martinac - Kraljdramaturg
Mojmir Mihatovkostimograf
Dražen Ferenčinaredatelj
Mate Matišićskladatelj
Duško Štekovićoblikovatelj svjetla
Bojan Beladovićoblikovatelj zvuka

izvođači
Andrea MajicaEva, Građanin 1
Belmondo MilišaTata, Građanin 2
Ivica BeatovićAdam, robot, Građanin 3
Sanja VidanDvorski
Srđan BreškovićKralj Zlatne zemlje

Odgovori