Naslovnica > PREDSTAVE > Iz Kabula s ljubavlju

Iz Kabula s ljubavlju

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Godišnjice se obično slave uz red povijesti, red glazbe, red klasika, ali postoje i devedesetgodišnjaci koji si za rođendan naruče Dubravka Matakovića. Gdje? U Vinkovcima.

Iako nerijetka pojava na filmu, strip u kazalištu, pa još k tome i domaći strip, uistinu je iskorak u nešto novo i nepoznato. U taj se poduhvat upustilo Gradsko kazalište Joze Ivakića iz Vinkovaca pa su se na njihovoj sceni našli likovi poznatog vinkovačkog strip-crtača, Dubravka Matakovića. Pregovori o postavljanju njegovog stripa u Vinkovcima navodno se vode već pet godina, otkako je vodstvo kazališta preuzeo Ivica Zupković, a krajnji zaključak je bio da je prava osoba za adaptaciju sam Mataković. Tako je, osim što je poznat po tome da slika, crta i pjeva, postao i – pisac.

Predstavu režira Stojan Matavulj, kojemu je ovo već treća režija u vinkovačkom kazalištu, dok glave obitelji Gmižić, čiji dan života pratimo, igraju Robert Ugrina i Tatjana Bertok- Zupković.

Sličnosti sa stripom najviše se vide u vizualnoj opremi predstave, tj. kostimografiji i scenografiji, koje potpisuje, kao i glazbu, opet Dubravko Mataković, a za scenografiju je još i pronašao partnera u Ivici Zupkoviću.

A sadržaj predstave, kako ga je autor odlučio prepričati, je ovaj: “Jedan posve običan dan u životu starog Vinkovčanina sa sitnijim genetskim anomalijama- Glištuna Gmižića i njegove supruge Prcmilke Gmižić, rođene Učkur. Vrag dolazi po svoje… Čudo hrvatske naive… Misija UN-a… Komšija na steroidima…Kokoš zvana Žudnja…Paklenski plan i krvava osveta doktora Gajgera… Miroslav Krleža s dozvolom za ubijanje… Život na rasjelini dviju bazaltnih ploča… Akcija! Živci! Paranormalno! Sado-mazo! Gej! Neviđeni zalasci sunca ! Vječita borba između zla i gorega! Kulturološki jaz i tome slično! I to sve samo zato što smo Hrvati! “

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter