Naslovnica > PREDSTAVE > Kratka fantazija o ponovnom uspostavljanju vlasništva nad tijelom

Kratka fantazija o ponovnom uspostavljanju vlasništva nad tijelom

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Fantazira - Marjana Krajač.
autorski tim funkcija
Gordana Obradović-Dragišić fotografija
João Fiadeiro suradnik
Marjana Krajačautor koncepta
Marjana Krajačkoreograf
izvođači uloge
Marjana Krajač

Marjana Krajač jedna je od najproduktivnijih domaćih koreografkinja, a čiji radovi uvijek počivaju na snažnom konceptu. U posljednje vrijeme vratila se plesnom pokretu, a u svojoj najnovijoj predstavi i - izvođenju.

'Kratka fantazija...' nastala je u okviru projekta W-Est_Where, Hrvatskog instituta za pokreti i ples te njegovih europskih partnera, pa je i stoga praizvedbu i imala u portugalskom Teatru Viriato.

U žarištu je predstave odnos autorice prema vlastitom tijelu, a koji sama obrazlaže ovako:

Moje tijelo nije u mojem vlasništvu.

Svoje tijelo koristim, hranim, kroz njega doživljavam svijet. Moje tijelo mi u svakom smislu omogućuje percepciju okoline. Kada ne bih bila utjelovljena, ne bi mi bilo moguće čitati svijet oko sebe – to nešto oko mene bi bila amorfna masa nečeg što ne bi bilo moguće niti detektirati niti definirati. Moje tijelo je stoga nužan preduvjet za definiciju svijeta. Pa ipak, koliko god utjelovljenje bilo ključno za moju egzistenciju – moje tijelo nije u mojem vlasništvu. Ono je pod stalnom navigacijom i opresijom protokola, arhitekture, prostornih struktura, drugih tijela, obrazovanja, socijalnih kodova, fizičkog, ekonomskog i emocionalnog preživljavanja, boli; s vremena na vrijeme, moje tijelo je pod opresijom i samoga sebe.

Ako tijelo nije u mojem vlasništvu to znači da ga dijelim s nekim drugim instancama, da neke druge instance polažu i egzekutiraju pravo da ga koriste; da ga usmjeravaju, da ga kontroliraju te da ga strukturiraju u područje odgovornosti.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter