Search
Close this search box.

Tko si ti i otkud ti pravo

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Oni se zovu Vili, Irma i Stanko i uzeli su si za pravo izići iz mišje rupe te pred ljudima progovoriti o nemoći malog čovjeka.
autorski tim funkcija
Branko Malešautor stihova
Goran Prelčecscenograf
Tomislav Sabljaroblikovatelj svjetla
Haris Berbićkino operater
Boris Greinergrafičko oblikovanje
Jasenko Rasolfotografije
Stanko Kovačićskladatelj
Irma Omerzokoreograf
Vilim Matulaautor

Da je Vilim Matula uz Uršu Raukar jedan od najvećih aktivista među glumcima, znaju već i vrapci na grani. Svoj društveni angažma Matula je međutim odlučio prenijeti i na scenu, pa je tako nastala predstava 'Tko si ti otkud ti pravo', u kojoj je za suradnike odabrao također 'angažiranu' koreografkinju i izvođačicu Irmu Omerzo i dugogodišnjeg bas gitarista zagrebačkog Stampeda i neobodulskog Šo! Mazgoona te, kažu, najtraženijeg session čelista na hrvatskoj pop-rock sceni - Stanka Kovačića.

Predstava je nastala temeljem stihova iz zbirke 'Vertigo' Branka Maleša, po sudu kritike  jednog od najutjecajnijih hrvatskih postmodernističkih pjesnika, a sami je autori i izvođači predstavljaju ovako:

'Zovem se Vili, ja sam glumac. Pozvao sam Irmu i Stanka na suradnju, oslonio se na Brankovu poeziju, kako biti simbolički učinkovit, djelotvoran, kako razvrgnuti vrzino kolo kapitala, partitokracije, medija i mafije, kako otrcanu predstavu predstavničke demokracije zamijeniti novim izvedbama izravne demokracije.

Kazalište danas može i mora nanovo osloboditi svoj politički potencijal.

Upravo je izrazita političnost otvarala svaku novu epohu kazališta.'

'Tko sam ja i otkud mi pravo? Ja sam Irma, bivša plesačica suvremenog plesa koja si je, na Vilijev poticaj, uzela za pravo stati ponovno na scenu i pokrenuti se u svrhu protesta, u svrhu ne mirenja s trenutnim stanjem, u svrhu smislenosti bavljenja plesom (kojeg sistem ne prepoznaje kao nešto vrijedno), u svrhu stvaranja procijepa u bolnoj tematici koju ova predstava dotiče.'

'Ja sam Stanko i uzeo sam si za pravo, uz Vilijev i Irmin poticaj, izići iz mišje rupe i pred ljudima progovoriti o nemoći malog čovjeka koji se je našao u žrvnju velikih, proždrljivih i krvožednih moćnika.

Sad je krajnje vrijeme da razne vrste umjetnosti, (a ja ću progovoriti kroz glazbenu), udruže svoje snage i zajedno pokažu koliko su jake u borbi protiv nepravde i neučinkovitosti. Možda pomak može izgledati malen, ali on će od sada biti samo kapljica u bujici koja se već pokreće'

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE