Login za korisnike

Deversoir

Majstorica kontorcionistike Angela Laurier, u ovoj korporalnoj ekstremnoj izvedbi progovara o svojim obiteljskim odnosima, pretvarajući inače vizualno atraktivne sadržaje u mučnae refleksije vlastite intime.

***

Deversoir, odnosno u prijevodu preljev, predstava je francuske umjetnice Angele Laurier čiji rad se proteže preko plesa, cirkusa i gimnastike, a najpoznatija je kao jedna od najzanimljivijih i najekstremnijih praktičarki kontorcionistike. Njezina karijera počela je s Cirque de Soleilom u njegovoj najranijoj fazi, ali se i nastavila suradnjama s Cirque de Trottoir, Robertom LePageom i mnogim drugima.

U ovoj produkciji Laurier se dotiče visoko intimne tematike, želeći kroz svoju kontorcionističku metodu objasniti prirodu kompleksnog odnosa prema članovima svoje obitelji, odnosno prema svojem ocu i bratu.

Kada je Laurierovom ocu u mladenačkoj dobi dijagnosticirana depresija, kao rješenje tome bio je podvrgnut elektrošok terapiji. Nakon što je njegovom sinu, odnosno Laurierinom bratu dijagnosticirana shizofrenija, on je odlučio istoj terapiji koju je sam preživio podvrgnuti svog sina.

Izgubljena u u nemogućnosti ostvarivanja komunikacije u obiteljskim odnosima, trajno inficirana posjetima svom bratu u psihijatrijskoj bolnici, Laurier pokušava izraziti svu bol i intimna razočaranja koja je doživjela u svojoj obitelji, te upravo mučnim kontorcionističkim slikama pokušavati pokazati drugu stranu inače blještave i razigrane cirkuske vještine, stranu koja je duboko osobne i traumatizirane prirode.

autorski tim
Angela Laurierautor
Gourykostimograf
Myriam Remoissennetkostimograf
Manuel Pasdelouvideo
Julien Laurierasistent redatelja
Gen Shimaokaumjetnički suradnik
Florent Pasdelouscenograf
Rémy Sabatieroblikovatelj svjetla

izvođači
Angela Laurier

Odgovori

POVEZANE VIJESTI