Login za korisnike

Grešnici

Sedam smrtnih grijeha u trećem su pohodu na Teatar &TD, ovaj put u režiji Ivane Čoh.

***

'Sedam smrtnih grijeha' katolički je koncept koji se u Bibliji spominje u Izrekama 6,16-19: »Šest je stvari koje Gospod mrzi, a sedam ih je gnusoba njegovu biću: (1) ohole oči, (2) lažljiv jezik, (3) ruke koje prolijevaju krv nevinu, (4) srce koje smišlja grešne misli, (5) noge koje hitaju na zlo, (6) lažan svjedok koji širi laži, i (7) čovjek koji zameće svađe među braćom.«

No, danas  uvriježeno značenje izraza 'sedam smrtnih grijeha' ne odgovara tom biblijskom zapisu već listi koju je 590. godine sastavio Papa Grgur I, revidirajući popis Evgarija Pontijskog, i koji odonda izgleda ovako:

  1. Oholost
  2. Škrtost
  3. Bludnost
  4. Zavist
  5. Neumjerenost u jelu i piću
  6. Srditost
  7. Lijenost

Taj i takav koncept sedam smrtnih grijeha višestoljetna je inspiracija umjetnicima svih disciplina. U Teatru &TD već nekoliko sezona za redom na repertoaru su njim inspirirane predstave: prvo smo gledali višegodišnji konceptualni projekt Via Negativa Bojana Jablanovca, potom 2009. Ekstravaganciju u režiji Renate Carole Gatice, a u sezoni 2011/2012 na red su stigli i Grešnici.

Kako kaže službena najava, po srijedi je omnibus od sedam kratkih scena od kojih svaka na specifičan način obrađuje po jedan od sedam smrtnih grijeha:  (ŠKRTOST) Do koje je mjere „ljudski“ griješiti, ima li razlike u grijehu počinjenom nad samim sobom i onog na štetu drugome, te postoji li stupanj krivnje tj. opravdanost „zločina“? (BLUDNOST) To su samo neka od pitanja kojima se predstava bavi i koje otvara. (ZAVIST) Na pitanja odgovara ponekad cinično, ponekad sarkastično, bolno iskreno i duhovito... (LIJENOST) Odgovara, ali odgovore ne nudi. (NEUMJERENOST U JELU I PIĆU) Odgovoriti na pitanje što je to grijeh isto je kao i znati kako prestati griješiti – nemoguće. (SRDITOST)

Predstavu režira Ivana Čoh, a igraju Marinko Leš, Ana Vilenica i Matija Kačan

autorski tim
Ivana Čohredatelj

izvođači
Ana Vilenica
Marinko Leš
Matija Kačan

Odgovori