Naslovnica > PREDSTAVE > Nabucco (os)

Nabucco (os)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jednu od najpoznatijih Verdijevih drama o babilonskom kralju koji je nakon dužeg arbitriranja ipak odlučio ponijeti se ljudski prema židovskom narodu, u HNK Osijek pogledajte u - iz Zagreba prenešenoj - režiji Petra Selema.
autorski tim funkcija
Temistocle Soleralibreto
Filippo Zigantedirigent
Božidar Rašicascenograf
Silvia Strahammer kostimograf
Ana Trišlerprilagodba originalne kostimografije
Petra Blaškovićasistent redatelja
Damir Šenkkorepetitor
Ljubica Vuletićzborovođa
Igor Šimonjikoncertni majstor
Ioan Paunakoncertni majstor
Igor Valerikorepetitor
Sonja Kastlscenski pokret
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Petar Selemredatelj
Žorž Draušnikprilagodba originalne scenografije
Ema Bellšaptač
Irena Budakinpicijent
Filip Pavišićdirigent
Danica Dedijerprilagodba originalne kostimografije
Mladen Tutavacdirigent
Maja Đurinovićprilagodba originalnog scenskog pokreta
Giuseppe Verdiskladatelj
izvođači uloge
Angela NujićAbigalle, kći Nabucca i ropkinje
Ariana MarićAbigalle, kći Nabucca i ropkinje
Berislav PuškarićZaccaria, židovski veliki svećenik
Boris MartinovićZaccaria, židovski veliki svećenik
Carmelo Corrado CarusoNabucco, kralj Babilonski
Claudio ContiniAbdallo, časnik babilonskog kralja
Dali MorNabucco, kralj Babilonski
Damir BakovićBaalov Veliki svećenik
Damir FatovićIsmaele, nećak Sedecije, judejskog kralja
Gabriella MorigiAbigalle, kći Nabucca i ropkinje
Gordana KalmarFenena, Nabuccova kći
Ivica ČikešZaccaria, židovski veliki svećenik
Katalin Brunjai HihlikAnna, Zaccarijina sestra
Krunoslav TumaAbdallo, časnik babilonskog kralja
Luciano BatinićZaccaria, židovski veliki svećenik
Martina TomčićFenena, Nabuccova kći
Predrag StojićIsmaele, nećak Sedecije, judejskog kralja
Sanja TothAnna, Zaccarijina sestra
Sofia Ameli GojićFenena, Nabuccova kći
Svitlana DekarAbigalle, kći Nabucca i ropkinje
Vitomir Marof Nabucco, kralj Babilonski

Četvrto desetljeće 19. stoljeća nije počelo baš najbolje zaGiuseppea Verdia. Mladi skladatelj s tek dvije ne baš odviše uspjele opere je u samo par godina doživio tri smrti bliskih osoba – njegovo dvoje djece i njegove žene. U takvom stanju duboke depresije, Verdi gotovo da nije napisao ništa, no na inzistiranjeBartholomea Merellia, impresaria tadašnje La Scale, on počinje svoju treću operu – onu koja će ga definitivno staviti u žižu interesa opernog svijeta.

Libreto po biblijskoj priči o kralju Nabukodonosoru, te po dramiAnicet-Bourgeoisa i Francis Cornua, napisao je Vedrijev suvremenik Temistocle Solera, a opera je vidjela svjetlo dana već1842. godine u La Scali, i doživjela ogroman uspjeh, koji su mnogi, zbog priče o potlačenosti Židova od babilonskog kralja pripisivali političkom duhu tadašnjeg Risorgimenta, no vrijeme je, naravno, pokazalo da se u Verdijevoj trećoj operi krije mnogo više od agitacione drame, kako su je tada nazivali.

Opera u četiri čina počinje događanjima u hramu gdje svećenikZaccharia moli ljude u vjeru da će Židovski narod preživjeti ovu nesreću. Nabukodonosor samo što nije uništio obranu i ušao uJeruzalem. Ipak, u židovskim rukama je Fenena, mlađa Nabuccova kćer, koja je u ljubavnom odnosu s Ismaelom, židovskim poklisarom za Babilon. Ismael je pokušava nagovoriti da pobjegne i da se spasi no u taj tren u hram ulazi druga Nabuccova kći Abigaille koja je također zaljubljena u Ismaela i koja je spremna ako ga se Fenena ne odrekne, optužiti je za izdaju svoga naroda.
No, Nabucco ponovo odlazi u bitku, te ostavlja kao regenta Fenanu. No, Abigaille nalazi dokument kojem dokazuje da Fenana nije njegova prava kći, već robinja, te odluči da joj mora oduzeti regentsvo. Na to se vraća Nabucco, sretan zbog osvajanja, naređuje smrt Židovima i proglašava se Bogom, no u tom trenutku munja udara u njega i on gubi razum. Abigaille uzima njegovu krunu i proglašava se vladaricom, te uništava dokaze o svojem podrijetlu. Nabucco je moli da mu vrati pravo na prijestolje, no shavća da je sad u potpunosti njoj podređen.
Fenanu koja je zaželjala da umre zajedno sa Židovima odvoze u okovima. Nabucco traži oprost od Židovskoga boga i obećava da će ponovno izgraditi hram koji je uništio, te zajedno sa vojnicima uspijeva osloboditi Fenanu i Židove osuđene na smrt, te im govori da su slobodni. Na to ulazi Abigaille koja je popila otrov zbog kajanja i traži oprost od svih. Svećenik Zaccharia proglašava Nabucca Kraljem Kraljeva.

Ova produkcija Nabucca u HNK Osijek zapravo je prenesena iz HNK Zagreb gdje ju je svojevremeno režirao Petar Selem, pa su iz istog teatra posuđeni i kostimi i scenografija.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter