Naslovnica > PREDSTAVE > Sclavi – emigrantova pjesma

Sclavi – emigrantova pjesma

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Više od godinu dana nakon što je pobijedila na Festivalu malih scena u Rijeci, češka predstava stiže i u - Zagreb.
autorski tim funkcija
Daniel Tesařsvjetlo
Ivana Dukićasistent koreografa
Viliam Dočolomanskýglazbena dramaturg i aranžmani
Viliam Dočolomanskýredatelj
Marjana Sadowskaredatelj
Marjana Sadowskaglazbena dramaturg i aranžmani
Barbora Erniholdovákostimograf
Barbora Erniholdováscenograf
Jana Pilátovádramaturg

Farma u pećini (izvorno Farma v jeskyni) je međunarodna kazališna skupina koja svoj rad temelji na kreiranju, razvijanju i istraživanju ljudske izražajnosti. Farma u pećini teži istraživanju različitih odnosa: od onih međuljudskih, preko odnosa između tijela i glasa, prirode i kulture te javnog i osobnog, do odnosa između istraživanja i stvaralaštva. Farma u pećini želi artikulacijom tijela iskazati ono što je nemoguće reći drugim sredstvima.

Postojanje studija vezano je za rad i istraživanje njegovog osnivača, slovačkog redatelja Viliama Dočolomanskog (1975). Aktivnosti Farme u pećini ne svode se isključivo na stvaranje novih predstava; one također obuhvaćaju organiziranje radionica i koncerata, te istraživanje manjinskih i izvornih kultura. Naziv Farma u pećini doslovan je prijevod riječi Daimuz, što je bio naziv Lorcine obiteljske farme.

Povijest studija počinje 2001. godine s predstavom Mračni ljubavni soneti, a njegove predstave su prikazivane u Nizozemskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Koreji i Argentini.

Farmina predstava 'Sclavi' u Hrvatskoj je prvi put gostovala u sklopu 13. izdanja Festivala malih scena u Rijeci, i tamo odnijela nagradu za najbolju festivalsku predstavu. Za njezino drugo gostovanje zaslužni su Hrvatski centar ITI i ZKM, koji su 'Sclavi' uvrstili svaki u svoj program. ITI u u Dane češkog kazališta, a ZKM u svoj ciklus Europskog kazališta.

Riječ je o predstavi čija je središnja figura anonimni ekomomski emigrant koji se nakon brojnih godina provedenih u Americi, vraća u svoje rodno selo u Slovačkoj.

Svijet koji tamo zatiče - potpuno mu je stran, a realnost se mješa s njegovim snovima i halucinacijama...

Predstava je to, kažu autori, koja s neizbježnom ironijom govori o Slavenima, 'kao o vječitim osuđenicima na potragu za boljim životom, što često završava u zapadnjačkim 'sabiralištima' jeftine radne snage'. Na to upućuje i naslov predstave – latinska riječ 'sclavi' koja označava istovremeno i Slavene i robove.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE