Naslovnica > PREDSTAVE > Pismo Heineru Mülleru

Pismo Heineru Mülleru

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Pismo koje i prije izlaska na scenu dobilo dvije nagrade, u ZeKaemu postavlja Bojan Đorđev.
autorski tim funkcija
Bojan Đorđevredatelj
Siniša Ilićscenograf
Nina Levkovoblikovatelj zvuka
Marinko Maričićoblikovatelj svjetla
Marta Žeguraasistent kostimografa
Ana Tomićgrafičko oblikovanje
Marino Krstačić Furićgrafičko oblikovanje
Iva Divićinspicijent
Mara Bratošfotografije
Selma Banichscenski pokret
Doris Kristićkostimograf
Goran Ferčectekst

Mladi dramaturg i dramatičar Goran Ferčec (Koprivnica, 1978.) za tekst Pismo Heineru Mülleru dobio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2007/08. i nagradu Austrijskog kulturnog foruma za godinu 2007. u sklopu međunarodnog projekta Govoriti o granicama, nakon što je potonju odbila Nina Mitrović.

Goran Ferčec u svoju dramaturšku karijeru može uvrstit suradnju s, među ostalima, Borutom Šeparovićem i Januszom Kicom, a objavio je i roman Ovdje neće biti čuda, u kojem je, kao i u Pismu Heineru Mülleru, protagonist pripadnik seksualne, etničke i inteelktualne manjine.

Zgusnut tekst prepun uputa izvođaču/izvođačima prati lika na putu od hotelske sobe do simbola rigidne društvene kontrole, aerodroma jednog zapadnoeuropskog grada. "Teroristički" čin kojega lik sprema zapravo je čitanje pisma upućenog legendi postdramskog teatra i, uz Brechta, najistaknutijem njemačkom dramatičaru Heineru Mülleru.

U jednom od intervjua, Ferčec otkriva zašto je poznati njemački dramatičar u naslovu drame:

"Heiner Müller za mene je paradigma autora, ono što bi autor trebao biti. Mislim na političku angažiranost, podijeljenost njegova života i iskustva između Istočne Njemačke i ostatka zapadnog svijeta i povezivanje tih svjetova, njegovo referiranje na antičku dramu i preispitivanje odnosa političke moći. Na koncu, mislim na Müllerov odnos prema dramskom tekstu kao širem izvedbenom konceptu, kojem je da bi se postavio na scenu, potrebna prilagodba i jak redateljski koncept. Moj je tekst posveta Mülleru kao nekom tko je svojim radom ukazivao na to da i najsuptilniji oblici socijalne koreografije mogu imati vrlo složen politički i izvedbeni kontekst".

Razgovor s Ferčecom vodili smo 2008., netom nakon što je osvojio nagradu Austrijskog kulturnog foruma, kada je istaknuo da "odmaknutost od tradicionalne forme usmjerava na traženje proširenog kôda čitanja, a potom i inovativni pristup redateljskom mišljenju".

Za postavljanje u ZKM-u Ferčec je sam odabrao autorski tim, vođen redateljskom palicom Bojana Đorđeva, koji je monolog jednog lika podijelio trima glumcima.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter