Login za korisnike

Dama s kamelijama

Marguerite Gautier poznata i kao Violetta Valery, ljubav svog života, ali i tragičnu smrt dočekat će na daskama HNK Rijeka u autorskom projektu Damira Zlatara Freya.

***

La Dame aux camélias iliti Dama s kamelijama, u izvorniku roman Alexandrea Dumasa sina, jedan je od prvih suvremenih bestsellera i ujedno preteča modela franšize kakve se danas književnim predlošcima redovito događaju. Naime, odmah po objavljivanju 1848. Dumasov je roman postao hit, kako kod kritike tako i kod publike, pa je već četiri godine kasnije njegova scenska adaptacija praizvedena u pariškom Theatre de Vaudeville. Meterorski uspjeh predloška i predstave, potaknuo je pak samog Giuseppea Verdija da ga pretoči u operu i tako je 1853. nastao jedan od najpoznatijih naslova tog žanra uopće - La Traviata.

Potom je 'Dama' doživjela i brojne ekranizacije, od kojih se prva zbila 1907. u Danskoj, u vidu njemog filma, a potom i brojne druge. U ulozi tragične Dumasove heroine, Marguerite Gautier, okušale su se tako brojne glumice od Sarah Bernhardt do Isabelle Huppert, no apsolutnim klasikom se danas smatra interpretacija Grete Garbo u filmu Camille Georga Cukora iz 1936., a za koji je 1938. nagrađena i Oscarom za najbolju žensku glavnu ulogu.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=2u5uojR5Chc]
trailer za Camille, r: George Cukor

U sezoni 2008/09 Dama s kamelijama čak će dva puta pohoditi domaće scene, prvo kao koreodrama Damira Zlatara Freya na sceni HNK Rijeka, a potom i kao balet na glazbu Carla Davisa, te u koreografiji Dereka Deana na sceni HNK Zagreb.

No, posebna zanimljivost riječke predstave, koju (kako smo to već navikli od njega) kao autor scenografije, kostima, koreografije i režije potpisuje Damir Zlatar Frey, bit će kazališni debut glazbenika Damira Urbana.

U oba slučaja, osnovna će priča ipak biti ista: u raskošnim budoarima i kockarskim jazbinama Pariza polovicom 19. stoljeća, susrest će se starija kurtizana i mladić iz građanskih krugova, a njihova ljubavna priča imat će tragičan kraj...

autorski tim
Alexandre Dumas (sin)autor predloška
Slavko Batušićprevoditelj
Marjan Nećakskladatelj
Raffaelo Cavarraoblikovatelj svjetla
Damir Zlatar Freyautor
Dora DelbiancoDora Delbiancodramaturg
Sandra Čarapinaasistent redatelja
Toni Plešićasistent scenografa
Sandra Dekanićasistent kostimografa

izvođači
Adnan PalangićGeorges Duval
Anastazija Balaž LečićOlympe
Balet HNK Ivan pl. Zajca Rijeka
Damir UrbanLiječnik, Sudbina, Smrt
Jasmin MekićArmand Duval
Tanja SmojeMarguerite Gautier
Vladimir de Freitas RosaPsiha
Zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

Odgovori