Naslovnica > PREDSTAVE > Aida (Komedija)

Aida (Komedija)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Popularni mjuzikl Tima Ricea i Eltona Johna, nastao prema klasiku Giuseppea Verdija, u Komediji je premijerno izveden 2005. godine, a u sezoni 2017/2018 na repertoar se vraća obnova te produkcije.
autorski tim funkcija
Ivana Čohasistent redatelja
Duško Zubaljkorepetitor
David Henry Hwanglibreto
Robert Fallslibreto
Linda Woolvertonlibreto
Sir Timothy Miles Bindon 'Tim' Riceskladatelj
Sir Elton Hercules Johnskladatelj
Ivanka Aničićprevoditelj
Igor Barberićkoreograf
Bojan Valentićkoreograf borbi
Morana Paškievićplesni kapetan
Dinko Appeltdirigent
Mirjana Zagoreckostimograf
Dora Ruždjak Podolskiredatelj
Ivo Knezovićscenograf

Komedija postavlja još jedan mjuzikl klasik. Ovog puta je to Aida, priča poznata još od vremena Giuseppea Verdia, o ljubavi nubijske princeze zatočene u Egiptu, prema, eto tragedije, egipatskom vojskovođi Radamesu.

Radames joj prvo pošteđuje život, a zatim je šalje da bude sluškinja njegovoj zaručnici Amneris, s kojom Aida polako gradi prijateljstvo. Razapeta između ljubavi prema Radamesu, te ljubavi koja osjeća prema svom narodu, koji se nalazi u egipatskom zarobljeništvu, stvar još dodatno komplicira i zarobljeništvo Aidinog oca Amonasroa, nakon kojeg se otkriva Aidin identitet, te biva osuđena na smrt, koju će s njom podijeliti i Radames, definitivno joj tim činom izražavajući vječnu ljubav i poštovanje.

Da broadwayski show gledatelje željne zabave ipak ne bi ostavio u depresiji, Radames i Aida ponovno se susreću u nekom drugom, modernom vremenu, u muzeju, gdje gledaju izložene svoje vlastite kipove, pogled im se susreće i daje naznake i nade za sretan kraj.

Prepričani libreto mjuzikla neki su kritičari nazivali skrnavljenjem svetog Verdijevog rada, no publika koja je popunila preko 1900 izvedaba, očigledno ne misli isto...

Hit mjuzikl Eltona Johna i Tima Ricea po tekstu trojca Woolverton-Falls-Hwang, navodno stvoren u rekordna i zapanjujuća tri dana, praizveden 2000. godine i nagrađen s nekoliko Tonya (najbolja glumica, glazbena partitura, scenski dizajn i dizajn svijetla ), u Komediji možete vidjeti u režiji Dore Ruždjak Podolski, te pod dirigentskom palicom, koga drugog no Dinka Appelta. Zaljubljeni i tragični par tumače već standardni Đani Stipaničev i Renata Sabljak, a kako to izgleda i zvuči na hrvatskom, zanimljiva je tema, kao i kod postavljanja svakog stranog mjuzikla na domaći teritorij.

Za kraj još samo možemo dodati:


Is it written in the stars
Are we paying for some crime
Is that all that we are good for
Just a stretch of mortal time…

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter