Login za korisnike

Magnum

Sastavljen od elemenata iz njegovih prethodnih predstava, Magnum, redatelja i koreografa Ramija Be’era predstavlja potpuno novo djelo, kreirano posebno za plesni ansambl splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

***

''Ja ne pričam priču, već nudim pozivnicu za putovanje. Gledatelj dođe u kazalište, smjesti se u stolicu, svjetla se pogase a ja mu dajem mogućnost odabira. On ima slobodu povezivanja s izvedbom kroz vlastite asocijacije, osjećaje, misli, sjećanja.

Ples i glazbu doživljavam kao sredstvo komunikacije između ljudi diljem svijeta, bez obzira na njihovu nacionalnost, jezik ili vjeru. Tako bez riječi možemo izgraditi most, dijalog u cijelom svijetu.'', kaže o njoj sam Rami Be'er

Rami Be’er rođen je u obitelji glazbenika u kibucu Ga’aton u Izraelu. Vrlo rano počeo je svirati violončelo, ali kasnije prelazi na studij plesa kod Yehudith Arnon. Plesnoj skupini pridružio se 1980. godine kao plesač i koreograf i od tada je napravio veliki broj predstava za odrasle, ali i neka vrlo popularna djela za djecu. Be’er je nagrađivan i u Izraelu i u inozemstvu, a razne inozemne kompanije pozivaju ga na suradnju. Uz koreografiju, u svojim predstavama najčešće sam potpisuje i scenografiju i oblikovanje svjetla.

Djela Ramija Be'era oslobođena su svakog eksplicitnog značenja, on ne pokušava ispričati neku određenu priču, već svakog gledatelja potaknuti na povezivanje s vlastitim unutarnjim svijetom. Za njega, kao redatelja-koreografa, pokret je tek jedna komponenta u širem kreativnom sklopu vizualnih elemenata kao što su scenografija, svjetlo i kostim, pa sve njegove predstave nude raskošni multimedijalni događaj, pravi niz optičkih iluzija, koji, zajedno sa glazbom kao (po Be'erovim riječima) «izvorištem plesa» emotivno potpuno preplavljuje gledatelja.


Odgovori